Proiectul concertistic „Reșița 250” continuă duminică în municipiul de pe Bârzava
Am trecut de ziua de 3 iulie, când au fost sărbătoriţi cei 250 de ani de industrie pe aceste meleaguri. Am inițiat de anul trecut mai multe proiecte & programe care să ilustreze importanța istoriei acestor locuri, începând cu ziua de naștere a Reșiței industriale până în ziua de astăzi, cu toate suișurile și coborâșurile inerente unei evoluții istorice, așa cum a trăit-o urbea noastră încă din 1769, când s-a pus de fapt piatra de temelie a ceea ce sărbătorim astăzi.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 iulie 2021, 07:18
Ultimul proiect în a marca anul jubiliar Reșița 250, pe care l-am propus comunității, a fost unul muzical. Câteva amănunte: Parohia Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița, împreună cu Forumul Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin și cu Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița organizează, în perioada mai – octombrie 2021, un ciclu de Concerte de muzică de orgă, sub motto-ul „CANTICUM LAUDIS PRO RESITA – 250“, care se desfășoară pe orga Wegenstein din Biserica „Maria Zăpezii“, în fiecare a treia duminică din lună, începând cu ora 18.00. Primul concert s-a desfășurat în data de 16 mai, protagoniștii săi fiind reșițenii Cristian Roșoagă, Christine Maria Surdu și Patrick Paulescu (organiști), precum și solo: Gheorghe Colța și Christine Maria Surdu. Cel de-al doilea concert a fost organizat în data de 20 iunie 2021, avându-i ca invitați pe timișorenii Denis Moldovan și Krisztián Kelemen.
Cel de-al treilea concert se va desfășura duminică, 18 iulie 2021, începând cu ora 18.00, la Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița.
Invitatul acestui concert va fi organistul Viorel Ciurtin, născut în anul 1982 la Timișoara. A studiat pianul și orga la Colegiul Național de Muzică „Ion Vidu” din capital Banatului. A urmat cursurile Facultății de Muzică a Universității de Vest din Timișoara, susținând licența în muzică și interpretare instrumentală, cu specializarea orga, la clasa prof. univ. dr. Felician Roșca. În anul 2009 și-a finalizat activitatea de masterat. Concomitent continuă în anul 2008 studiile la Szeged în Ungaria la clasa prof. Laszlo Czanadi. În cursul anului 2010 s-a perfecționat în arta organistică în Italia la Conservatorul Național din Cuneo, la clasa prof. Massimo Nosetti. A urmat de asemenea cursuri de măiestrie artistică cu celebrul profesor Helmut Plattner la Bayreuth în Germania.În anul 2008 câștigă Medalia de Bronz la Concursul Internațional de Orgă de la Szeged (Ungaria), iar în anul următor obține Premiul Eduard Terenyi la Concursul de Orgă din cadrul Festivalului Timorgelfest de la Timișoara. Susține concerte simfonice C.Saint-Saens: Simfonia a III-a în do minor, op. 78, Simfonia de orgă – Filarmonica Banatul. Concertele susținute în Austria, Ungaria, Polonia, Italia și România (Brașov, Arad, Oradea, Bucuresti, Cluj Napoca, Sibiu etc) s-au bucurat de un remarcabil succes.
Este profesor la Colegiul de Arte ,,Sabin Drăgoi” din Arad de 11 ani unde a înființat clasa de orgă. Elevii săi au urmat cu toții cariera de organist. A înființat Școala privata Universul Muzicii având profesori renumiți în cariera artistică. A înființat orchestra „Universul Muzicii”. De asemenea a deschis un magazin de instrumente muzicale cu denumirea „Universul Muzicii” în Timișoara cu cele mai bune instrumente și cele mai bune mărci recunoscute din Europa. Este organist titular la Biserica Reformată Mileniul Nou din Timișoara, promovând concerte și evenimente muzicale.
Partenerii acestui ciclu de concerte sunt Clubul Lions Onix și Societatea „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița. (Erwin Josef Ţigla)