Proiecte de arhitectură în CENTENARUL MARII UNIRI – LA HERCULANE!
La Sala de conferințe FRANZ JOSEF a Complexului hotelier Diana din stațiunea Băile Herculane au continuat astăzi lucrările simpozionului HERCULANE – CENTENARUL MARII UNIRI, cu prezentarea unor proiecte privind reabilitarea și modernizarea unor clădiri istorice din Centrul Istoric al stațiunii de pe Valea Cernei.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 22 iunie 2018, 16:58
Între proiectele prezentate astăzi în cadrul simpozionului se află Băile Neptun – motor al reactivării turistice a stațiunii Băile Herculane, Baia termală Apollo în cadrul regenerării urbane a orașului Băile Herculane, Amenajarea peisagistică a parcului dintre Pavilionul 12 și Vila Elisabeta și a fost prezentat stadiul realizării proiectelor Primăriei orașului Băile Herculane și perspectivele de dezvoltare. Pe durata lucrărilor simpozionului, participanții la acest eveniment au avut prilejul să admire o expoziție de fotografie despre Băile Herculane din perioada interbelică din colecția lui Iosif Sârbu – colecționar din Băile Herculane, precum și expunerea unor machete ale clădirilor cuprinse în proiectele prezentate în cadrul simpozionului.
În cursul după-amiezii, cei prezenți la acest eveniment au efectuat un tur al Centrului Istoric al stațiunii de pe Valea Cernei, pentru ca mâine (sâmbătă 23 iunie), în ultima zi a simpozionului, să fie programată o drumeție pe traseul tematic spre Crucea Albă denumit PE URMELE REGELUI MIHAI – LA CRUCEA ALBĂ, plecarea urmând să fie la ora 9.00 din fața Hotelului Diana, iar cei care vor parcurge acest traseu trebuie să aibe un echipament adecvat pentru deplasarea pe munte.
Manifestarea a fost organizată de Primăria orașului Băile Herculane, care a fost reprezentată la lucrările simpozionului de Cristian Miclău – primarul orașului de pe Valea Cernei : În prima zi s-a discutat mai mult pe parte istorică, iar acum, în partea a doua, s-a mers pe partea de proiecte, am prezentat proiectele Primăriei în cadrul acestui simpozion. Majoritatea acestor proiecte au fost depuse pe fonduri europene : patru sunt depuse la ADR, două sunt în faza de proiectare, mai sunt două prin Ministerul Dezvoltării – la care avem contractele de finanțare semnate și încă un proiect în care este predat amplasamentul la CNI și reactualizată expertiza tehnică! Este un simpozion foarte interesant, au fost prezentate idei, proiecte de viitor pentru orașul-stațiune Băile Herculane, per ansamblu este un succes acest simpozion din care încercăm să facem o tradiție!
Lavinia Diana MICU – consilier superior la Serviciul județean al Arhivelor Naționale Caraș-Severin : Am fost încântată să văd în sală oameni de diferite vârste și totți ne-am molipsit de entuziasmul și însuflețirea tinerilor arhitecți și am împrumutat din apa vie a curajului lor, a tinereții lor, am stat în această avalanță de tinerețe și am învățat, ne-am bucurat, am rămas fermecați!
Elvira LOHRI-CONSTANTIN – arhitect din Elveția : Mă bucur că am avut ocazia să particip la acest eveniment și sunt plăcut surprinsă! Este un an de când nu am mai fost la Herculane și văd că încep să se miște lucrurile, există foarte multe inițiative și proiecte în derulare, de oameni care doresc să se implice, să facă muncă voluntară și aș dori să mă alătur acestor inițiative! Am venit din Elveția pentru că am un suflet de român, sunt implicată în acest proiect , mi-am susținut proiectul de diplomă pe dezvoltarea stațiunii și mă leagă cumva! Este pentru mine un eveniment plăcut și este un scop de a-mi vedea țara și mă bucur că pot fi alături de compatrioții mei!
Alexandra CAZACU – inginer peisagist din București : Proiectul meu este o reinterpretare a istoriei acestui oraș minunat, aducerea în stradă cu ajutorul vegetației, cu elementele naturale identificate în pozele vechi, de epocă și crearea a două grădini comemorative pentru Regina Elisabeta a României și Reginei Elisabeta a Austro-Ungariei! Aș vrea să fie o mostră a ceea ce s-ar putea întâmpla, dar trebuie o strategie la întreg orașul, nu se pot face intervenții punctuale pentru a arăta totul bine!
Paul-Sever SMADU