Proiect transfrontalier implementat în Banatul montan și în Banatul sârbesc
Un nou proiect transfrontalier a fost lansat astăzi, la Reșița. Acesta vizează gestionarea situațiilor de urgență în Banatul montan și în Banatul sârbesc.

Articol editat de Sebastian Dragomir, 8 aprilie 2025, 15:13
Prin intermediul lui, se vor achiziționa echipamente pentru prevenirea și gestionarea dezastrelor. Acestea vor intra în dotarea Inspectoratelor de Pompieri și de Jandarmi din Caraș-Severin. În plus, Consiliul Județean Caraș-Severin va achiziționa echipamente pentru amenajarea unui Centru Inteligent Transfrontalier. El poate fi folosit de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, după cum spune prefectul Ioan Dragomir.
„Suntem deficitari la un centru integrat de gestionare a situațiilor de urgență. L-am avut, în prima etapă, în cadrul Consiliului Județean, dar a fost mutat pentru operativitate în cadrul ISU. Acum, prin realizarea acestui Centru, vom avea posibilitatea să-l folosim în toate situațiile de urgență”.
La conferința de lansare a proiectului a fost prezentă și Anca Lolescu, directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontaliera Timisoara.
„Rapiditatea cu care se poate acționa în caz de situații de urgență depinde și de nivelul de dotare. Dincolo de profesionalismul oamenilor implicați în aceste structuri și de dedicarea lor, este esențială dotarea cu echipamente. Din acest punct de vedere, acest proiect este foarte important”.
Acest proiect transfrontalier trebuie implementat până la sfârșitul anului viitor
Orașul Vârșeț va realiza investiții în echipamente necesare pentru intervenții la furtuni, inundații și incendii de pădure. Consilierul municipal Trajan Kačina, spune că este foarte importantă această cooperare transfrontalieră.
„Înseamnă foarte mult pentru că punem un accent foarte mare pe siguranța, nu doar a celor din Vârșeț, ci și a celor din jur. Atunci când se întâmplă ceva neprevăzut, aceste lucruri nu cunosc granițe sau frontiere. Este bine să fim echipați, să fim tot timpul în legătură unii cu ceilalți ca să putem să reacționăm. Mulțumesc, în primul rând, Uniunii Europene pentru fondurile pe care am putut să le accesăm. Mulțumesc și partenerilor cu care a mai realizat și alte proiecte”.
Valoarea totală a proiectului „Reziliență Transfrontalieră Inteligentă în Situații de Urgență” este de peste 2 milioane de euro.
Proiectul beneficiază de sprijin financiar prin PROGRAMUL INTERREG IPA ROMÂNIA-SERBIA. Acest Program este co-finanțat de Uniunea Europeană și statele partenere în program.
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro