Programul tomate cu efecte pozitive în Caraş-Severin: Peste 30 de legumicultori, înscrişi în prima sesiune
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 martie 2017, 15:00
Pavel Nefir – directorul adjunct al instituţiei a declarat pentru Radio Reşiţa că, până în prezent 22 de legumicultori sunt înregistraţi cu acte în regulă, 30 au documentaţiile întocmite şi aşteaptă eligibilizarea acestora, iar alţi 10 s-au arătat interesaţi să aplice de la vară.
Deşi suprafaţa judeţului destinată culturii roşiilor în spaţii protejate este de doar două hectare, 20 de legumicultori interesaţi de program au demarat construcţia de solarii şi sere, a mai subliniat Pavel Nefir, iar aceştia vor aplica în sesiunea din toamnă.
Agricultorii înscrişi în program vor putea beneficia de un sprijin financiar de 13.481 de lei pe an, echivalentul a 3.000 de euro, de-a lungul a 8 ani, în limita sumei de 15.000 de euro.
Legumicultorii cărăşeni care doresc să se înscrie în „Programul tomate” se pot adresa primăriei pe raza unităţii administrative a căreia intenţionează să înfiinţeze cultura.
„Fiecărei primării din judeţ, care are suprafeţe destinate culturii de tomate în spaţii protejate, i-a fost repartizat un specialist din cadrul compartimentului asistenţă tehnică zonală a Direcţiei pentru Agricultură, de la care se pot obţine toate informaţiile privind paşii ce urmează a fi făcuţi„, a menţionat directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin.
Bugetul alocat la nivel naţional Programului tomate, se ridică la 179,7 milioane lei, echivalentul a 40 de milioane de euro. Acesta va fi alocat în limita prevederilor bugetare aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.
Scopul programului îl constituie obţinerea unor produse de calitate, sprijinirea legumicultorilor, diminuarea importurilor şi sprijinirea populaţiei să poată consuma tomate gustoase şi sănătoase. (Hardy Cvoica)