Prof. Cristian Oancea:”În ultimul timp, s-a constat un consum excesiv de antibiotice, făra a exista o justificare”
La fiecare 13 secunde, o persoană moare în lume din cauza pneumoniei. Sub sloganul „Fiecare respiraţie contează „, Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timiţoara a marcat astăzi Ziua Mondială de Lupta împotriva Pneumoniei. Cu acest prilej, profesorul Cristian Oancea a tras un semnal de alarmă în ceea ce priveşte abuzul de antibiotice, amintindu-le oamenilor că pneumoniile virale se tratează cu antivirale, iar cele bacteriene cu antibiotice.
Articol editat de Daiana Rosca, 11 noiembrie 2022, 18:31
În ultimul timp, s-a constat un consum excesiv de antibiotice, făra a exista o justificare. Riscul major este că în viitorul apropiat bolnavii se pot confrunta cu o rezistenţă la aceste medicamente iar în unele boli antibioticele nu-şi vor mai face efectul susţine medicul Cristian Oancea.
Cu toate că pneumonia este o boală tratabilă, ea încă face victime. Anual, afectează 450 de milioane de persoane la nivel mondial.
Medicii spun că imunizarea cu un vaccin a cărui formulă este îmbunătăţită în permanență este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.
„Un alt aspect important în abordarea acestor tipuri de infecții respiratorii îl constituie medicina preventivă ce include, în acest caz, vaccinarea. Vorbim despre vaccinarea antipneumococică, antimeningococică, antigripală si chiar de cea împotriva Sars Cov 2. Asta mai ales la pacienții aflați în grupele de risc, la pacienții vârstnici, cu comorbidități multiple, dar și la persoanele instituționalizate. Totodată, vitaminoterapia reprezintă un alt aspect important în creșterea imunității noastre, a tuturor. De exemplu, vitamine ca C, D sau Zinc sunt foarte importante pentru a dezvolta o imunitate ridicată. Tratamentul de imunostimulare cu lizate bacteriene (particule fracţionate mecanic sau celule liofilizate degradate chimic, derivate din tulpini patogene responsabile de infecţii ale tractului respirator) poate să fie iarăși o opțiune bună la pacienții cu infecții respiratorii repetate”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
În România, sunt depistate în jur de 2.000 de cazuri în fiecare an.