Produse de igienă pentru persoanele defavorizate din Caraș-Severin
Grupul de lucru pentru implementarea Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) s-a întrunit astăzi la sediul Instituţiei Prefectului, într-o şedinţă premergătoare derulării unei noi etape de livrare a ajutoarelor, programată pentru perioada 27 – 31 ianuarie.
Articol editat de Mirabela Afronie, 16 ianuarie 2020, 20:33
Conform Hotărârii de Guvern nr. 784/2018, beneficiază de ajutoare alimentare şi produse de igienă următoarele categorii de beneficiari:
a) persoanele cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
c) persoane aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate.
Beneficiarii vor putea ridica pachetele de la centrele de distribuire ale unităților administrativ-teritoriale în a căror rază teritorială își au domiciliul, pe baza actului de identitate. Pentru persoanele nedeplasabile, la sesizarea unui membru al familiei sau a unei terțe persoane, primăriile vor asigura livrarea ajutoarelor la domiciliu.
La nivelul judeţului Caraş-Severin, sunt eligibile în cadrul programului 12.625 de persoane.
În prima etapă a POAD, beneficiarii vor primi pachete cu produse de igienă, care conţin următoarele produse: periuţă de dinţi, pastă de dinţi, săpun lichid, şampon copii, şampon adulţi, detergent de rufe.
La livrarea/recepția și distribuirea ajutoarelor, se vor desfăşura, prin sondaj, misiuni de control pentru a verifica dacă implementarea programului se derulează conform prevederilor legale. Controalele vor viza un număr de cinci primării din judeţ (reprezentând şase la sută din totalul de 76 de unităţi administrativ-teritoriale în care există beneficiari ai programului).