Producătorii de lapte sunt baza lanţului alimentar, iar munca lor trebuie remunerată corespunzător, susţin crescătorii de bovine din Caraş-Severin
Crescătorii de vaci de lapte susţin că procesatorii şi comercianţii vor să „arunce” reducerea de preţ a laptelui de la raft pe umerii lor. Dacă reducerea cu 20% a preţului pentru laptele românesc va însemna dispariţia celor care îl produc, în câteva luni nu vor mai avea la ce să facă discount, iar galantarele vor rămâne goale.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 mai 2023, 16:51
Crescătorii de animale sunt baza lanţului alimentar, a precizat pentru Radio Reşiţa Marinela Mustaţă din satul Dezeşti, comuna Fârliug care, deşi nu are multe vaci, nu ar da laptele firmelor colectoare pentru că desface foarte bine laptele din ferma familiei în piaţa agroalimentară din Reşiţa unde şi-a format deja o clientelă potrivită, iar cumpărătorii sunt mulţumiţi pentru că raportul calitate-preţ faţă de supermarket este net superior:
„Îl aducem aici la piață sau facem brânză acasă din el. Nu avem atâta de mult încât să-l dăm la firme și cred că este și foarte ieftin. Dacă ai mai multe vaci se rentează să îl dai la firme, da, așa, dacă ai puține, nu. Laptele adus pe piaţă se cumpără, nu în cantități foarte mari, dar cât avem noi să aducem, eu personal îl pot da. Oamenii iau o dată și dacă le place, mai vin și a doua oară sau ne iau numărul de telefon și ne sună și ne spun să le oprim pentru următoarea zi. Avem şi abonamente, conturi cum se spune la noi; litrul de lapte este 5 lei, 10 lei, este sticla că îl dăm la sticle de doi litri. În general oamenii sunt mulțumiți. Sunt însă şi persoane care zic că li se pare scump, puțini dintre ei, ce-i drept. Alții vin și zic că la supermarket este 7-8 lei litrul și calitatea față de al nostru este net inferioară. Vine lumea și care ia o dată mai vine și a doua oară„.
La ora actuală, în Caraş-Severin nu mai există niciun centru de colectare a laptelui, iar crescătorii de animale preferă să îşi desfacă produsele lactate din gospodărie în pieţele agroalimentare din judeţ, deşi costurile cu deplasarea nu sunt prea acceptabile.