Ascultă Radio România Reșița Live

Procuror trimis în judecată pentru mită şi şantaj

Procuror trimis în judecată pentru mită şi şantaj

Articol editat de Mirabela Afronie, 22 decembrie 2014, 13:56 / actualizat: 23 decembrie 2014, 11:22

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a prim procurorului de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile Constantin Popa.  Acesta este acuzat de luare de mită, şantaj, instigare la efectuarea unei prelevări atunci când prin aceasta se compromite o autopsie medico-legală, abuz în serviciu,  distrugere de înscrisuri, favorizarea făptuitorului şi trafic de influenţă.
Tot în stare de libertate vor fi cercetaţi şi şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, Gabriel Constantin Mihalache, acuzat de efectuarea unei prelevări prin care a compromis o autopsie medico-legală, şi administratorul unei societăţi comerciale, Florian Alin David, acuzat de cumpărare de influenţă.
În perioada 2011 –2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a primit de la un denunțător, diferite foloase necuvenite, constând în principal, în plata periodică (de circa 2 – 3 ori pe lună) a unor sume de bani cuprinse între 500 şi 1.500 euro. De asemenea, denunţătorul i-a construit și amenajat inculpatului Popa Vasile-Constantin, pe cheltuiala sa, un teren de tenis de câmp şi i-a asigurat şi alte foloase, cum ar fi plata unor bilete de avion, cazări la hotel, precum şi alte servicii nepatrimoniale de care a beneficiat magistratul. Valoarea totală a foloaselor necuvenite pe care Popa Vasile-Constantin le-a primit de la denunţător este de circa 50.000 euro. În schimbul foloaselor remise, inculpatul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu prevăzute în Codul de procedură penală, Legea 303/2004 privind statutul magistraților, Legea 304/2004 privind organizarea judecătorească și propriile reglementări interne, constând în conducerea și coordonarea directă a activității de urmărire penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.
Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor Vasile-Constantin Popa ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului.
În perioada 2013 – 2014, inculpatul Popa Vasile-Constantin, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a constrâns o persoană să îi remită o sumă de bani, prin amenințarea acesteia cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar supune, în cazul în care nu i-ar remite suma de 7.700 lei, reprezentând diferența de bani rămasă nerestituită dintr-un împrumut acordat anterior. Pentru aceasta, inculpatul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale.
În perioada iunie – septembrie 2009, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și, implicit, intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus rechizitoriul din data de 10.06.2009, emis într-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, după care, la data de 16.09.2009, a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unei persoane care avea calitate de învinuit, fără a emite soluție procedurală de infirmare a actului de sesizare a instanței, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru învinuit.
În perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, și-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu, aducând atingere gravă interesului general de înfăptuire a justiției și implicit intereselor legitime ale Parchetului de pe lângă Tribunalului Bihor, afectând grav încrederea justițiabililor în această instituție chemată să aplice legea și să înfăptuiască actul de justiție, prin aceea că a distrus un alt rechizitoriu întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, obținând în acest mod un folos necuvenit pentru trei persoane care fuseseră învinuite în acel dosar.
La data de 31 ianuarie 2011, a fost întocmit un nou act de sesizare al instanței, dispunându-se trimiterea în judecată a celor trei persoane, rechizitoriul fiind confirmat de prim procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.
În cursul anului 2009,  inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, a rupt un act de sesizare a instanței din data de 11.08.2009, întocmit de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, ce privea o persoană cercetată pentru comiterea infracțiunii de sustragere de la recoltarea probelor biologice.
Ulterior, inculpatul Popa Vasile Constantin a dispus ca un alt procuror să-i aplice persoanei respective sancțiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1.000 lei, împiedicând astfel, cursul justiției și determinând stoparea procesului penal.
În cursul lunii aprilie 2014, inculpatul Popa Vasile Constantin l-a determinat pe inculpatul Mihalache Gabriel-Constantin, în calitate de șef al Serviciului de Medicină Legală Bihor, să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe de la victima unei agresiuni, care era în moarte cerebrală, într-un caz în care legea interzicea expres acest fapt, cu consecința compromiterii autopsiei medico-legale.
În cursul anului 2011, inculpatul Popa Vasile Constantin, în calitatea sa de  prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, a perceput de la inculpatul David Florian-Alin foloase necuvenite, constând într-un autoturism marca Volvo, în valoare de aproximativ 26.900 euro.
În schimbul acestui folos necuvenit, Popa Vasile Constantin a promis că intervine și chiar a intervenit la procurori aflați în subordinea sa, în scopul rezolvării dosarelor penale pe care celălalt inculpat le avea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș.
În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unui imobil și asupra sumei de 16.500 lei, ce aparțin inculpatului Popa Vasile-Constantin.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Oradea, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

CARAȘ-SEVERIN: Peste 200 de polițiști acționează zilnic, în medie, în minivacanța de Crăciun
Actualitate miercuri, 25 decembrie 2024, 08:37

CARAȘ-SEVERIN: Peste 200 de polițiști acționează zilnic, în medie, în minivacanța de Crăciun

În această perioadă, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin acționează pe raza întregului județ pentru ca zilele...

CARAȘ-SEVERIN: Peste 200 de polițiști acționează zilnic, în medie, în minivacanța de Crăciun
Medicii ne îndeamnă să fim cumpătaţi! Preparatele tradiţionale ne pot băga în spital
Actualitate miercuri, 25 decembrie 2024, 07:37

Medicii ne îndeamnă să fim cumpătaţi! Preparatele tradiţionale ne pot băga în spital

Atenţie! Preparatele gustoase tradiţionale de pe masa festivă de Crăciun pot dăuna organismului dacă sunt consumate în exces. Aperitive,...

Medicii ne îndeamnă să fim cumpătaţi! Preparatele tradiţionale ne pot băga în spital
Istorie, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în România
Actualitate miercuri, 25 decembrie 2024, 06:00

Istorie, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în România

La români, Crăciunul a fost, alături de Paşte, încă din cele mai vechi timpuri, una dintre cele mai aşteptate sărbători, fiind însoţită...

Istorie, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun în România
Intervenție contracronometru în Caraș-Severin, pentru o șansă la viață oferită unui bebeluș prematur
Actualitate miercuri, 25 decembrie 2024, 05:52

Intervenție contracronometru în Caraș-Severin, pentru o șansă la viață oferită unui bebeluș prematur

O cursă contra cronometru, profesionalism și empatie – acestea sunt cuvintele care descriu intervenția echipajului SMURD Oravița într-un caz...

Intervenție contracronometru în Caraș-Severin, pentru o șansă la viață oferită unui bebeluș prematur
Actualitate miercuri, 25 decembrie 2024, 00:28

Crăciunul – cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii: Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu

Cea mai frumoasă şi mai iubită de cei mici şi mari, săraci sau bogaţi este sărbătoarea Crăciunului. Veche de peste două milenii,...

Crăciunul – cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii: Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să devină Dumnezeu
Actualitate marți, 24 decembrie 2024, 20:09

Tramvaiele circulă în Reşiţa după un program special de sărbători

Tramvaiele circulă în Reşiţa după un program special de sărbători. „Între 25 decembrie 2024 şi 7 ianuarie 2025, inclusiv, transportul...

Tramvaiele circulă în Reşiţa după un program special de sărbători
Actualitate marți, 24 decembrie 2024, 18:00

Obiceiuri de sărbători la Gărâna: Seara de Ajun şi ziua de Crăciun

Astăzi este ultima zi din Postul Naşterii Domnului, zi cunoscută şi ca Ajunul Crăciunului. De seara Ajunului şi ziua de Crăciun sunt legate...

Obiceiuri de sărbători la Gărâna: Seara de Ajun şi ziua de Crăciun
Actualitate marți, 24 decembrie 2024, 16:00

Seara de ajun la maghiarii din Banat

Dincolo de o sărbătoare religioasă, Crăciunul înseamnă pentru creştinii din toată lumea timpul petrecut cu familia, petrecerile alături de...

Seara de ajun la maghiarii din Banat