[FOTO] Probleme vechi, soluţii noi în Ostrovul Moldova Veche
Zona mirifică a Dunării cu peisajele înconjurătoare şi arealul Parcului Natural Porţile de Fier reprezintă una din atracţiile judeţului Caraş – Severin.
Articol editat de Caruntu Marius, 7 iunie 2019, 15:12 / actualizat: 5 iulie 2019, 21:42
Circumscris Parcului, Ostrovul de la Moldova Veche se confruntă cu o problemă a cărei rezolvare face parte dintr-un proiect ce se va derula în următorii ani. Este vorba de caii aproape sălbaticiţi care vieţuiesc liberi pe Ostrov.
Cei aproximativ 100 de cai din Ostrovul de la Moldova Veche, creează mari probleme în arealul protejat. Au fost aduşi în urmă cu peste două decenii de localnici şi lăsaţi liberi. În vremea respectivă, Parcul Natural Porţile de Fier nu exista şi nu se punea problema protejării speciilor de plante care se găsesc acolo spune directorul Parcului, Constantin Jiplea.
În prezent, administraţia Parcului derulează un program prin care încearcă strămutarea lor în alte locaţii. Constantin Jiplea, vorbeşte despre măsurile ce urmează a fi luate:
,,Administraţia Parcului deruleazã un program ce va dura trei ani, prin care încearcã strãmutarea lor în alte locaţii. Ne gândim şi la posibilitatea de a-i oferi unor iubitori de animale, care să-i poată folosi în scopuri legate tot de turism. Am luat legătura cu o firmă din Timişoara care s-a arătat interesată de a utiliza unele specimene pe trasee turistice unde să fie înhămaţi ori pentru călărie de agrement. Din păcate, foştii stăpâni, nu se arată a fi foarte interesaţi de a-şi recupera caii,,
Arealul protejat, se întinde pe o suprafață de aproximativ 116 mii de hectare, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România, având în componența sa 18 rezervații.
Arealul protejat, se întinde pe o suprafață de aproximativ 116 mii de hectare, fiind unul dintre cele mai mari parcuri naturale din România, având în componența sa 18 rezervații.