Probleme la adăposturile de protecție civilă din Caraș-Severin
În Caraș-Severin există 35 de adăposturi de protecție civilă publice, în cazul unui atac aerian. În funcție de mărime, acestea au capacități de adăpostire cuprinse între 32 și 300 de persoane. Din păcate, nu toate sunt conforme.
Adăposturile din Reșița sunt situate la subsolurile unor blocuri, iar responsabilitatea pentru funcționarea acestora revine asociațiilor de proprietari, adăposturile fiind în administrarea lor. Există obligativitatea ca, în caz de pericol, încăperile să fie eliberate în maxim 24 de ore. Periodic, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Caraș-Severin verifică aceste adăposturi, iar în urma controalelor au fost constatate și probleme, a declarat locotenentul Anca Balint de la ISU Semenic: unele sunt inundate, în altele s-au făcut construcții fără autorizație, iar la multe dintre ele nu funcționează instalația de ventilație, afirmă reprezentantul pompierilor.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 5 martie 2022, 10:52
Pe blocurile și clădirile la subsolul cărora se află adăposturi de protecție civilă, a fost pusă, pentru identificare, litera A.
În Caraș-Severin există și alte spații de adăpost, cum ar fi subsoluri, pivnițe sau beciuri. Capacitatea acestora este de aproximativ 90 de mii de persoane, din care 40 de mii în mediul rural.
Populația, după ce a fost alarmată cu privire la producerea unui atac aerian, trebuie să se îndrepte spre cel mai apropiat adăpost de protecție civilă cu un rucsac care să conțină minimul necesar, precum apă și mâncare, lanternă, medicamente, dacă este cazul, baterii și un aparat de radio.
Pompierii fac apel la autoritățile locale să aloce fonduri pentru întreținerea și dotarea adăposturilor de protecție civilă.
Lista adăposturilor, clasificate pe județe, o puteți vedea aici:
https://www.igsu.ro/Resources/Documente_Generale/Situatia_adaposturilor_de_protectie_civila.pdf