Problema vaccinului antirujeolic a fost rezolvată în Caraş-Severin!
Articol editat de Daiana Rosca, 10 mai 2018, 14:15
150 de doze au fost aduse zilele trecute de la Direcţia de Sănătate Timiş şi alte 200 vor ajunge astăzi de la DSP Bucureşti. Pentru începuţ acestea sunt suficiente deoarece în judeţul Caraş-Severin nu mai există niciun focar de rujeolă, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al DSP, Caraş-Severin, Daniel Botgros.
Din fericire, în urma campaniilor desfăşurate de Direcţia de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor şi mass-media în Caraş-Severin a crescut rata de vaccinare. În plus, medicii de familie ne-au informat că vin tot mai mulţi părinţi la cabinet care solicită pentru copiii lor acest vaccin. Calendarul de imunizare este respectat iar rata de vaccinare este în creştere. Aşadar, problema rujeolei în judeţ a fost rezolvată, având în vedere că din iarnă nu a mai fost înregistrat niciun caz de rujeolă!
Rujeola este o boală extrem de contagioasă cauzată de infectarea cu virusul rujeolic. Se transmite prin contact direct de exemplu prin contact cu secreţiile nazale ale unei persoane infectate sau pe calea aerului, strănut, tuse. Virusul infectează membranele mucoaselor, pentru ca apoi să se transmită în restul organismului.
Trebuie precizat faptul că virusul rămâne activ în aer sau pe suprafeţele infectate până la 2 ore! Boala debutează la 10-12 zile după expunerea la virus de obicei cu febră mare. Iniţial, bolnavul prezintă simptomele tipice unei răceli, iar după câteva zile erupe urticaria. Aceasta apare mai înâi pe faţă şi pe partea superioară a gâtului. Ulterior, urticaria se răspândeşte atât până la nivelul mâinilor cât şi al picioarelor. Erupţia durează 5-6 zile după care încetează.
Daiana Roşca