Problema apei potabile de la Caransebeș ar putea fi rezolvată. Când?
Au existat numeroase întâlniri între reprezentanții Aquacaraș, primăria Caransebeș și Instituția Prefectului, în încercarea de a găsi o rezolvare. Devierea pârâului Dalci, care alimentează lacul de acumulare Zervești, ar fi fost o soluție, dar nu poate fi realizată.
Articol editat de Radio Resita, 28 mai 2019, 08:26
„Din păcate proprietarii terenurilor din zonă nu înțeleg necesitatea acestui demers. Dacă te duci și le spui lasă-mă să trec prin terenul tău ca să fac un alt curs refuză sau cer sume prea mari de bani pe care nu le poate suporta nimeni,” a precizat prefectului județului Caraș-Severin, Matei Lupu, explică motivul.
Printre variantele propuse a fost și creșterea volumul de apă în lacul Zervești. Potrivit directorului Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, Sorin Vizitiu, acest lucru nu reprezintă o soluție deoarece în prezent nivelul este ținut sub control și fluctuează foarte puțin.
Conform Aquacaraș, singura soluție în momentul de față o reprezintă noua uzină de apă care va fi finalizată la luna septembrie a acestui an. „Datorită influenței pârâului Dalci, noi nu mai primim apa la calitatea de care avem nevoie în acest moment. Cred că finalizarea lucrărilor la uzina de apă va rezolva toate problemele. Aceasta va avea capacitatea să prelucreze apa conform standardelor,” a specificat directorul Aquacaraș, Aurel Văduva.
Noua stație de apă va avea o capacitate de dezinfecție de 9.500 de m2/zi, iar cele 10 filtre vor putea asigura potabilitatea și un nivel constant al debitului de filtrare. Investiția face parte dintr-un proiect mult mai mare, care cuprinde 4 stații de tratare a apei la: Caransebeș, Moldova Nouă, Herculane și Oțelul Roșu. Valoarea totală este de aproximativ 25.000.000 de lei.