Privarea de libertate sau munca în folosul comunității
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 iulie 2014, 19:30
Munca în folosul comunității este o măsură educativă pentru tineri, mai bună decât o penitență. În municipiul Caransebeș lucrează în folosul urbei 5 din cei 7 tineri certați cu legea, care au primit ca pedeapsă săvârșirea unui anumit număr de ore în folosul comunității, conform noului Cod Penal. Doi dintre ei nu au ajuns încă să-și ispășească pedeapsa, întrucât unul se află în străinătate și cel de-al doilea a susținut examenul de Bacalaureat.
Este o pedeapsă neobișnuită în România, însă de multe ori mai utilă decât încarcerarea, spune Ion Gheorghe Ștefan șeful SPIR, serviciul primăriei care se ocupă de pontarea activității acestora.
Minorii sunt repartizați de Centrul de Probațiune Reșița, iar tinerii care au fost pedepsiți pentru furt, violențe minore, sau trafic de droguri vin pe două căi, spune Ion Gheorghe Ștefan. Ei pot ajunge direct prin Parchet și atunci sunt controlați de către un polițist, sau prin Centrul de Probațiune și de asemenea sunt supravegheați de un reprezentant al centrului.
(Cornelia Vlaicu)