Primarul Nicolae Robu, urmărit penal de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale. Prejudiciul este estimat la aproximativ 40 de milioane euro
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 februarie 2017, 11:07 / actualizat: 17 februarie 2017, 13:44
Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile.
Totodată, legea oferea posibilitatea chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată. Cu toate acestea, funcţionarii publici de la Primăria Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timişoara care nu au avut calitatea de chiriaşi la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Angajaţii au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preţuri modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privinţa acelor persoane.
***
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, viceprimarul Dan Diaconu şi fostul secretar Ioan Cojocari, sunt audiaţi la DNA Bucureşti în dosarul retrocedărilor ilegale.
Edilul nu a dorit să facă declaraţii în faţa jurnaliştilor, dar a dat asigurări că nu are nicio legătură cu corupţia. Vă reamintim faptul că procurorii anticorupţie au început încă din 2015 o anchetă privind vânzarea mai multor locuinţe din oraş în baza Legii 112, care permite cumpărarea acestora de către chiriaşi.