Primarul Ioan Popa nemulţumit că, după lege, păcănelele rămân în Reşiţa!
Proiectul de lege privind jocurile de noroc a fost adoptat marți, 9 aprilie 2024 în plenul Camerei Deputaţilor şi promulgată joi, 17 aprilie de preşedintele Klaus Iohannis.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 18 aprilie 2024, 20:25 / actualizat: 22 aprilie 2024, 12:46
Potrivit proiectului denumit şi „legea antipăcănele” spaţiul comercial în care operatorul exploatează jocuri de noroc, dacă are amplasate mijloace de joc de tip slotmachine, trebuie să se afle într-o unitate administrativ-teritorială cu o populaţie mai mare de 15.000 de locuitori.
Potrivit unor statistici din 2023, în România cel puțin 15% dintre adulți joacă jocuri de noroc. Industria jocurilor de noroc are o piaţă de câteva miliarde de euro, cu săli de jocuri și pariuri sportive amplasate în majoritatea cartierelor din marile orașe.
Dependența de jocuri de noroc la persoanele de peste 18 ani este de 0,6%, adică aproximativ 98.000 de oameni. Cei mai îndârjiți pariori români sunt în general bărbați tineri cu vârsta cuprinsă între 18-24 de ani, necăsătoriți, din mediul urban şi cu educație medie.
La nivelul întregii țări funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și peste 70.000 de aparate, cunoscute sub numele de păcănele.
În urmă cu 4 ani Primăria Reşiţa a vrut ca sălile de pariuri și jocuri de noroc să dispară din zonele centrale și de pe bulevardele municipiului, iar de la 1 ianuarie 2022 aceste activități să fie interzise în centrul orașului, fapt care, din păcate, spune edilul Ioan Popa nu s-a întâmplat pentru că instanţa a decis atunci în defavoarea Primăriei, iar fenomenul a luat amploare.
Ioan Popa pentru Radio Reşiţa:
„Povestea cu păcănelele și marea acțiune demarată la finalul anului trecut s-a dovedit un bluf. Nu mă așteptam, sincer, am crezut că în sfârșit cineva ia măsuri serioase. De ce s-a terminat într-un bluf pentru că am ajuns ca doar localitățile mai mici de 15 mii de locuitori să le scoată la periferie fără să fie afectate localitățile mari deși lucrurile sunt clare: păcănelele sunt un drog mai grav decât multe alte droguri și culmea cum să faci să iei măsuri care să nu-i afecteze pe cei care sunt dependenți în comunele mici, dar pentru cei care sunt în orașele mari nu-i problemă; pot să se sinucidă în continuare, să se arunce de pe blocuri, să spargă tot, să distrugă bugetele familiilor.
Dacă vă uitați la Gloria Buzău veţi observa că pe piept au Superbet; este o echipă care e în liga a doua ca și noi cu Metalul Reșița și este în poziția în care trebuie să promoveze în liga întâi. Dacă nu mă înșel din Buzău este și domnul prim ministru Ciolacu. Poate că dacă facem legătura între Superbet, Gloria Buzău, sponsori, păcănele o să înțelegem de ce s-au redus un pic motoarele pe tema asta și s-a pus batista pe țambal. Am văzut că domnul deputat Silviu Hurduzeu a luat ca o mare realizare faptul că nu mai sunt păcănele în comune și în sate.
Eu am dat o hotărâre de Consiliu Local, de acum 4 ani ca să le scoatem din Reşiţa de pe bulevardele principale şi să le ducem în zonele periferice, lucru care scădea accesibilitatea pentru populație. Mi-a fost contestată în instanță şi după un an – doi am pierdut în instanță și a trebuit să anulăm HCL-ul 397/2019. Vreau să vă spun că lupta cu aceste firme în țara asta este una extrem de dură pentru că bugetul lor anual depășește 4 miliarde de dolari şi când te joci cu 4 miliarde de dolari e o căruță de bani şi trebuie să fii foarte dur ca să reușești să stai drept în picioare, dar se pare că n-au reușit şi s-au îndoit ca ghioceii„.
Primarul Ioan Popa a mai subliniat că îşi menţine părerea că păcănelele nu au ce căuta pe bulevardele principale are oraşului.
„Eu am vrut civilizaţie şi un alt estetic al oraşului și am atras atenţia asupra acelor săli de pariuri pentru că păcănelele au devenit un fenomen de amploare, iar ăsta nu e un lucru bun„.
Potrivit legii, în judeţul Caraş-Severin, păcănele se vor mai găsi doar în municipiile Caransebeş şi Reşiţa, dar şi în oraşul Bocşa pentru că sunt localităţi cu peste 15.000 de locuitori fiecare, conform Direcţiei de statistică din judeţ.
Cătălin Hogea – şeful Direcţiei de statistică Caraş-Severin pentru Radio Reşiţa:
„Datele recensământului sunt parțiale la 1 ianuarie 2024, iar în urma acestora date oficiale undeva prin luna iulie se vor primi cele definitive. Cei care efectiv au domiciliul pe Reșița sunt: 78.636 de persoane, în municipiul Caransebeș 28.120, orașul Anina: 8.353, Băile Herculane – 4.392, orașul Bocșa: 18.234, Moldova Nouă: 12.282, Oravița: 11.848 și Oțelul Roșu: 11.585 de locuitori. Doar Reșița, Caransebeş și Bocșa depășesc 15.000 de locuitori la ora actuală„.
Sursa foto: CNN