Primarii cărășeni sunt repetenți la „gestionarea situațiilor de urgență”
Inundațiile și vijeliile din acest an au provocat mai mari pagube în Caraş-Severin. Oamenii trebuie să știe cum să reacționeze când apar astfel de situații de urgență, dar autoritățile locale nu par a fi interesate.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 13 octombrie 2023, 11:55 / actualizat: 13 octombrie 2023, 22:50
Până în luna august au fost programați să participe la cursurile obligatorii 11 primari și 7 viceprimari din județ. Niciunul nu a dat curs invitației făcută de pompieri, spune comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic”, locotenent colonel Ionel Tilca. Participare 0 (ZERO), în condițiile în care legea actuală din domeniul situațiilor de urgență îi obligă pe primari și viceprimari să urmeze un astfel de curs, pe perioada unui mandat.
„Este o eschivă a persoanelor de a nu participa la aceste cursuri. Probabil, o văd ca o pierdere de timp. Ei ar trebui să aibă un minim de cunoștințe în momentul în care se produce o situație de risc. Este un curs care se desfășoară pe durata a patru-cinci zile. Cursul le oferă posibilitatea de a face o prognoză. În plus, pot învăța cum să acceseze proiecte cu fonduri europene, destinate limitării pagubelor care pot apărea. Din păcate, prezența la cursuri a fost zero”.
Zeci de localități din Caraș-Severin au fost afectate de inundațiile și furtunile din această vară, iar pagubele au fost estimate la aproape 13 milioane de lei. Toate aceste informații au fost deja transmise la București și o parte dintre banii aferenți despăgubirilor au și venit în județ, spune prefectul Ioan Dragomir.
Pentru a se limita pagubele produse de inundații, pot fi luate o serie de măsuri preventive. Acestea rămân, de regulă, în sarcina autorităților, deoarece necesită o intervenție coordonată, de mare amploare. Doar că autoritățile trebuie să știe ce să facă. Iar dacă nu participă la cursuri…rămân doar cu mâna întinsă la Guvern.
Vineri, 13 octombrie, la nivel mondial este marcată Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, iar pompierii cărășeni organizează puncte mobile de informare preventivă în Reșița, Topleț, Medahia, Mehadica și Berzovia.