Primăria Reşiţa vrea să cumpere Vila Veche şi Vila Roşie
Cele două obiective ce aparţin patrimoniului UCMR: Vila Veche şi Vila Roţie au fost scoase la vânzare.
Articol editat de Valentina Adam, 7 aprilie 2023, 14:22 / actualizat: 8 aprilie 2023, 20:14
Primarul municipiului Reşiţa, Ioan Popa, a propus Consiliului Local și a primit în unanimitate acordul consilierilor pentru ca Primăria să își exercite dreptul de preempțiune în vederea achiziționării acestora, a declarat edilul pe pagina sa de socializare.
”Istoria celor două clădiri declarate monument istoric se împletește cu cea a Reșiței, ca atare este datoria noastră să salvam tot ce putem din vastul patrimoniu industrial al orașului. Pentru cele două clădiri avem planuri mari, dorim să le reabilităm și să le introducem în circuitul public împreună cu Parcul din zona Deaul Golului. Locul despre care vorbesc este unul de o frumusețe rară, aproape de centrul orașului, dar niciodată deschis publicului larg”, a declarat Ioan Popa.
VILA VECHE
În Vila Veche, monument de arhitectură, construită în perioada 1893-1894, a locuit în ultima perioadă a vieții sale Corneliu Diaconovici, marele enciclopedist al culturii românești, autorul primei enciclopedii românești. Carol al II-lea, aflat în vizită în Banatul de Munte, a locuit și el la Vila Veche.
VILA ROȘIE
Vila roşie a fost proiectată de către renumitul arhitect Duiliu Marcu în anul 1928, ca locuință pentru directorul superior al UDR. A fost cunoscută în epocă drept vila direcțiunii UDR. Duiliu Marcu a mai proiectat în aceeași perioadă și primele clădiri ale Politehnicii din Timișoara (după 1920) și cinematograful Capitol, ambele finisate tot cu cărămidă roșie.