Primăria Reşiţa intervine preventiv în cartierele urbei pentru a minimiza efectele averselor de ploaie
Ploile în aversă, căzute în ultimile 24 de ore în Reşiţa, au produs mai multe pagube în cartierele Câlnic şi Moroasa, a declarat pentru Radio Reşiţa şeful Serviciului de Administrare a Domeniului Public al Primăriei municipiului, Daniel Călin, locaţii unde se acţionează şi la această oră pentru că se anunţă noi cantităţi de precipitaţii:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 12 iunie 2023, 11:55 / actualizat: 12 iunie 2023, 18:18
„Pentru faptul că de două luni de zile plouă aproape în fiecare zi pământul este înbibat de apă, asta înseamnă că de fapt, el nu mai preia niciun fel de precipitație şi totul ce vine se scurge pe versant, ajungând în orașul nostru, fiindcă este ca o oală şi tinde să ajungă în Bârzava. În cursul zilei de duminică, 11 iunie au fost precipitații majore în zona Câlnic. Acolo s-a înfundat un cap de podeț, ceea ce a dus la ieșirea apei pe stradă și a ajuns apa și la vreo 20 de gospodării. S-a intervenit cu trei utilaje de la primărie pentru desfacerea și pentru evacuarea de pe drum a mâlului rămas. Astăzi se acționează în continuare cu evacuarea a ce a am scos ieri de prin canalizări. De asemenea, se lucrează la decantorul de la Ciprian Porumbescu, care sa colmatat. Se intervine şi pe Ateneului unde avem și acolo un decantor, care este parțial colmatat. Pe Kogălniceanu, nu ar mai trebui să ne temem, au fost curăţate decantoarele, şi cel de sus şi cel de jos, dar preventiv am postat un excavator, pregătit pentru intervenție în cazul în care mai vin aluviuni şi să nu blocheze decantorul„.
Daniel Călin a mai subliniat că, din cauza îmbibării cu apă a solului, acesta reacţionează ca un burete şi nu mai poate absorbi precipitaţiile căzute în cantităţi mari într-un timp scurt, fapt pentru care se adună sau se transformă în inundaţii. În perioada următoare se mai pot produce acumulări imediate, dar se acţionează imediat pentru îndepărtarea aluviunilor.