Primăria Reşiţa demarează cea mai mare consultare publică iniţiată de o administraţie publică din România
Articol editat de Radio Resita, 20 octombrie 2016, 09:45 / actualizat: 20 octombrie 2016, 12:02
300 de studenţi ai Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa au fost instruiţi cu privire la cercetarea socio-demografică iniţiată de Primăria municipiului Reşiţa. Este vorba despre o premieră naţională, deoarece restul administraţiilor locale folosesc datele de la Institutul Naţional de Statistică, respectiv recensământul din 2011, care cuprinde mari erori – după părerea conducătorul studiului, directorul Biroului de Cercetări Sociale Bucureşti, Ştefan Bruno. Prin această cercetare primarul Reşiţei, Ioan Popa, urmăreşte să clarifice 3 aspecte importante: unde sunt reşiţenii plecaţi în străinătate, ce i-ar determina să se întoarcă şi care sunt locuinţele pasive ( neocupate) din oraş, în vederea repatrierii localnicilor sau în varianta aducerii de forţă de muncă din alte judeţe. Cei trei sute de studenţi de la Facultăţile de asistenţă socială şi administraţie publică vor fi împărţiţi în grupe de câte 20, şi vor fi îndrumaţi atât de cadre didactice cât şi ale primăriei. Se consideră că va dura circa o lună de zile şi că rezultatele vor avea o eroare mult mai mică decât cele cuprinse în recensământul din 2011 – spune directorul cercetării, Bruno Ştefan.
Studiul este estimat la 25-26.000 de euro şi este sub oferta pieţei – spune primarul Ioan Popa care nu a hotărât cum va împărţi aceşti bani, dar spune că va găsi modalităţi de recompensare a muncii tinerilor. În plus, acest studiu va putea sta la baza unor strategii de dezvoltare locală.
Cel mai probabil studiul va începe de săptămâna viitoare, iar cetăţenii sunt rugaţi să răspundă sincer şi corect la întrebările adresate. Totodată, iniţiatorii asigură confidenţialitatea datelor. (Daniela Tudor)