Preşedintele Iohannis începe o nouă rundă de consultări cu partidele
Articol editat de Mirabela Afronie, 9 noiembrie 2015, 06:31
Procesul de consultări politice declanşat de preşedintele Iohannis nu a adus, deocamdată, la apariţia unei soluţii, mai ales în condiţiile în care principalele partide parlamentare au ezitat să-şi asume preluarea guvernării.
Inclusiv după discuţiile pe care le-a avut vineri cu reprezentanţii societăţii civile, dar şi după prezenţa de aseară între protestatarii din Piaţa Universităţii, şeful statului urmează să aibă zilele următoare noi întâlniri cu partidele politice la Palatul Cotroceni, iar concluziile sunt aşteptate la sfârşitul săptămânii viitoare.
Preşedintele Klaus Iohannis îşi propune ca în zilele următoare să aibă loc o nouă rundă de consultări.
Şeful statului preciza vineri că este posibil ca la sfârşitul săptămânii viitoare să vină deja cu o concluzie pe care să o poată prezenta public.
După prima rundă de consultări, nici un lider politic nu a venit cu o propunere de premier, a mai spus Klaus Iohannis, care a adăugat că au fost aduse în discuţie mai multe variante de rezolvare a situaţiei, una dintre acestea fiind organizarea de alegeri anticipate.
„Indiferent în ce variantă vom merge mai departe, cu alegeri anticipate sau cu un guvern tehnocrat, este evident că trebuie să se înţeleagă partidele politice asupra unui program minimal ce trebuie făcut în perioada următoare: bugetul, spitalele, şcolile ş.a.m.d. Aceste lucruri vor trebui convenite cu partidele politice”, a declarat Klaus Iohannis.
Consultările care au avut loc săptămâna aceasta la Palatul Cotroceni nu au cristalizat o soluţie comună venită de la liderii partidelor politice.
Astfel, joi, în timp ce PSD, prin vocea preşedintelui Liviu Dragnea, a propus un pachet de obiective politice care să fie agreate de toate partidele şi apoi să se discute despre desemnarea unui nou premier, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a susţinut la Palatul Cotroceni un mandat clar: dizolvarea Parlamentului şi alegeri anticipate.
Social-democraţii şi-au nuanţat poziţia vineri, când liderul Liviu Dragnea declara că soluţia pentru criza politică actuală ar fi un guvern de uniune naţională, cu premier tehnocrat şi, deşi alegerile anticipate nu sunt cea mai bună soluţie, ele ar putea fi organizate cel mai devreme în aprilie anul viitor.
Rând pe rând, liderii celorlalte partide care au intrat la consultările cu şeful statului au susţinut fie alegeri anticipate – UDMR şi UNPR -, ori s-au pronunţat împotrivă – ALDE.
În premieră, la consultări au fost invitaţi şi reprezentanţii societăţii civile şi cei ai manifestanţilor din stradă.
Preşedinţia a centralizat peste 5.500 de propuneri şi a selectat 20 de persoane.
Mesajul lor a fost acela că actuala clasă politică nu mai are legitimitate şi că noul guvern trebuie să fie format din persoane care nu au probleme cu justiţia.
Se aşteaptă, aşadar, o nouă săptămână cu discuţii, propuneri, consultări pentru rezolvarea crizei politice, dar şi o soluţie de la preşedintele Klaus Iohannis.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI