Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Daniel Coriu:”Este nevoie de o lege a sângelui care să reglementeze procesul de transfuzii”
Preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Daniel Coriu militează pentru modernizarea sistemului de transfuzii din ţara noastră. Pacienţii au nevoie de cantităţi mari de plasmă, de masă eritrocitară şi concentrat trombocitar, depozitate în condiţii de siguranţă maximă. Este nevoie de o lege a sângelui care să reglementeze foarte bine acest proces de transfuzii. În acest moment lucrurile nu funcţionează aşa cum ar trebui în acest segment, a declarat pentru Radio Reşiţa, preşedintele Colegiului Medicilor din România, profesorul Daniel Coriu:
Articol editat de Daiana Rosca, 26 octombrie 2023, 17:18 / actualizat: 27 octombrie 2023, 20:21
„Zilnic pentru pacienții noștri avem nevoie de cantități foarte, foarte mari de sânge și produse din sânge.
Sângele are trombocite, are plasmă și masă eritrocitară deci noi avem nevoie de toate aceste produse obținute în condiții de maximă siguranță pentru pacient și aici venim la problema a doua și anume ceea ce se întâmplă la ora actuală cu sistemul de transfuzii din România. Un sistem care nu face față necesităților nevoilor noastre, este un sistem vechi nereformat și avem nevoie urgent de o reformă radicală a acestui sistem de transfuzii, avem nevoie de legi pentru că la anul în 2024 la nivel european se vor adopta noi reglementări în acest domeniu și din nefericire noi suntem foarte departe de posibilitatea de a implementa acest nou regulament.
Avem nevoie de o testare modernă, de formarea profesioniștilor pentru că asta este o a doua mare problemă, lipsa profesioniștilor, în lipsa unei școli de Transfuzii, avem nevoie de sisteme moderne de procesare a preparatelor din sânge”.
Institutul Naţional de Transfuzie confirmă că România va avea un proiect de lege a sângelui.
Una dintre problemele majore cu care se confruntă cei mai mulţi dintre donatori, în special cei din mediul rural este distanţa mare pe care trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la un centru de recoltare. În România există 43 de astfel de centre, ceea ce face uneori ca procesul de donare să fie dificil pentru potenţialii donatori de sânge.