Ascultă Radio România Reșița Live

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

[EXCLUSIV] Premieră culinară în Banatul de Munte: Un producător din Caraş-Severin aduce ciupercile asiatice pe piaţa de consum din vest

Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2018, 13:00 / actualizat: 16 februarie 2018, 16:35

Amintim că, produsele tradiţionale ale lui Mircea Freisz, (re)atestate recent de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sunt doar două din cele 5 pe care legumicultorul cărăşan le produce de peste două decenii după reţete originale păstrate din generaţii. Este vorba de salatele, simple şi mixte, de bureţi de fag şi zacusca din diferite sortimente de legume.

***

Chinezii sunt ferm convinşi că micuţele ciuperci shiitake sunt responsabile pentru tinereţea întipărită pe chip, în ciuda anilor. În acelaşi timp, substanţele conţinute acţionează benefic asupra sistemelor respirator şi circulator, dar mai ales previn eficient cancerul (lentinanul face astăzi parte din compoziţia medicamentelor împotriva cancerului). Fiind o explozie de minerale şi vitamine, sunt recomandate a fi incluse în dieta vegetarienilor.

Ciupercile Shiitake cresc în Asia încă din timpurile preistorice. Chinezii obişuniau să le numească „ciupercile împăratului”, iar acest apelativ demonstrează importanţa de care se bucurau. În timpul Dinastiei Ming, bucătarii le adăugau în mâncare, nu numai pentru a-i îmbogăţi gustul (ciupercile shiitake nu se compară deloc cu celelalte ciuperci), cât mai ales pentru că astfel se putea întâmpla minunea: corpul prindea puteri noi (acţionau direct asupra miraculoasei energii a vieţii-qi) şi întinerea, scurgerea timpului nemaipunându-şi amprenta asupra celor care le savurau din plin.

Imediat după ce se culeg de pe trunchiul copacilor (aşa le place lor să trăiască, îmbrăţişând strâns copacul care le este cămin) sau de pe buştenii căzuţi la pământ şi înmuiaţi de vânturi, ploi şi curgerea timpului, ciupercile shiitake au un miez foarte aromat, ce aduce cu cel al unei fripturi ispititoare, cu o textură untoasă. Datorită conţinutului mai scăzut de apă (doar 75%), aceste ciuperci îşi potenţează şi mai bine aroma şi gustul. Odată uscate (cel mai adesea aşa le veţi găsi în magazine, find mai uşor de transportat şi păstrat pentru un timp îndelungat), capătă o aromă de fum, ca şi cum ar fi stat pentru ceva vreme în afumătorile de prin părţile noastre.

Ideal este ca ciupercile shiitake să fie rupte cu mâna şi mai puţin tăiate cu un cuţit. Asiaticii evită să arunce în tigaie picioruşele ciupercilor, pentru că sunt mai tari decât pălărioarele. Dacă le veţi cumpăra deshidratate, tot ce trebuie să faceţi este să le lăsaţi la înmuiat în apă caldă timp de o jumătate de oră, cât să înceapă să semene din nou a ciuperci. Alteori, pot fi puse direct într-o tigaie cu ulei încins, până când încep să se înmoaie. Cam după 5-6 minute sunt gata să fie aşezate în farfurii alături de fripturi bine rumenite. Sau pot fi adăugate în compoziţia sosurilor pe bază de vin. Efectul este cel puţin interesant.

Sursa foto: gombaforum.hu

(Hardy Cvoica)

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 10:00

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat

Secretarul de stat în Transporturi, Irinel Ionel Scrioșteanu, a anunțat progrese semnificative pe șantierul secțiunii lipsă Margina-Holdea,...

Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Schimbări în traficul din Reșița
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 09:19

Schimbări în traficul din Reșița

Primăria Municipiului Reșița a anunțat schimbarea priorității la ieșirea de sub pasajul superior Intim. Autovehiculele care vin dinspre Muzeul...

Schimbări în traficul din Reșița
Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani
Actualitate duminică, 17 noiembrie 2024, 08:33

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci şi cel care a transformat SUA într-o putere internaţională în gimnastică, a decedat la...

Bela Karolyi, legendarul antrenor al Nadiei Comăneci, a decedat la vârsta de 82 de ani
Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 13:04

Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun

Au început și la Reșița pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, chiar dacă în alte orașe din ţară urmează să se deschidă Târgurile...

Reşiţa în febra pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă. Dean Bowman şi The Urs vor deschide Târgul de Crăciun
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 12:50

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara. Sediul se află pe strada Martir Miroslav Todorov, nr. 10. La...

Primul Consulat Onorific al Columbiei în România a fost inaugurat la Timișoara
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 10:53

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad

Aradul se pregătește de sărbători, iar una dintre atracțiile principale ale acestui an este tramvaiul lui Moș Crăciun. Începând cu 16...

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad
Actualitate sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:11

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială. Asociaţia Diabeticilor din Reşiţa şi Clubul Lions...

Locuitorii din Bozovici îşi vor putea testa gratuit glicemia, auzul şi tensiunea arterială
Actualitate vineri, 15 noiembrie 2024, 19:15

Două accidente, într-o zi, în aceeaşi localitate

Două accidente au avut loc, într-o zi, în aceeaşi localitate. Patru persoane au ajuns la spital cu multiple traumatisme. Ambele evenimente...

Două accidente, într-o zi, în aceeaşi localitate