Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului în biserica din Câlnic
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” Câlnic – Reşiţa a fost renovată și înfrumusețată la exterior în ultimii ani. În preajma sărbătorii ocrotitorilor acestui sfânt locaș, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a mers să binecuvinteze lucrările ce au fost realizate aici. Astfel, în duminica a 4-a după Rusalii, ierarhul a fost întâmpinat de Călușarii Câlnicului, după care a săvârșit slujba de sfințire pentru exteriorul bisericii, precum și a biroului parohial. În continuare a oficiat Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 iulie 2023, 16:57 / actualizat: 3 iulie 2023, 11:10
Preasfințitul Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului pentru Radio Reşiţa:
La această sărbătoare au fost prezente autorități centrale, județene și locale, precum și numeroși credincioși. Ioan Popa, primarul municipiului Reșița a primit ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” pentru mireni. De asemenea, părintele paroh Alin Șendroni a fost răsplătit pentru activitatea sa cu o diplomă de recunoștință. Aceeași diplomă au primit-o și credincioșii ce au fost alături de părintele paroh în realizarea lucrărilor de restaurare a bisericii. Cu această ocazie părintele pensionar Constantin Șodâncă a fost îmbisericit la Câlnic.
Întrucât și la casa parohială s-a lucrat în ultima perioadă, Părintele Episcop a binecuvântat-o și pe aceasta.
Construcţia bisericii din Câlnic a început în anul 1794 și a fost finalizată în 1803. Târnosirea sfântului lăcaș a fost săvârșită în 29 iunie 1933, de episcopul Caransebeșului Vasile Lăzărescu. Prima pictură a bisericii a fost executată de Mihail Velceleanu în 1830 şi 1841. (arhidiac. Pavel Canea)