Prea Sfinţia Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului, a sfinţit Biserica din Eftimie Murgu (Rudăria)
În duminica a 22-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului s-a aflat în Valea Almăjului. Ierarhul a fost alături de credincioşii din satul Eftimie Murgu pentru a sfinţi biserica parohială, în urma efectuării lucrărilor de amenajare şi înfrumuseţare, desfăşurând-se şi ample lucrări la pictura acesteia, dar şi la restaurarea tuturor icoanelor din anul 1822. Părintele Episcop a săvârşit de dimineaţă slujba de sfinţire a sfântului locaş, după care a oficiat Sfânta Liturghie în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi din această localitate. Pentru munca depusă la sfântul locaş, părintele paroh Răzvan Rădoi a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar credincioşii care au participat la lucrările efectuate la biserică au primit din partea Preasfinţitului Diploma de excelenţă „Episcop Veniamin Nistor”. La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru preoţii care au slujit în Parohia Eftimie Murgu şi au trecut la Domnul.
Articol editat de Radio Resita, 3 noiembrie 2019, 17:56
A fost sfinţit şi un bust al lui Eftimie Murgu realizat de Asociaţia Culturală Ţara Almăjului, ce va fi amplasat în foaierul Camerei Deputaţilor din Bucureşti. Biserica parohială cu hramul „Înălţarea Domnului” din Eftimie Murgu a fost construită în anul 1822. Planul construcţiei i se atribuie lui Lorenţ Seevald din Orşova, care a condus şi lucrările executate până la acoperiş, când acestea au fost întrerupte din cauza foametei care i-a cuprins. În ciuda greutăţilor din vremea aceea, printr-un efort deosebit, „rudărenii” reuşesc să acopere biserica prin meşterul neamţ Fuke din Boşneag (Moldova Nouă).
Construită în stil baroc din piatră de codru şi cărămidă, zid de peste un metru grosime, Biserica din Eftimie Murgu are absida semicirculară, atât în exterior cât şi în interior. Din punct de vedere arhitectonic este poate cea mai reprezentativă biserică de pe Valea Almăjului, având o impunătoare siluetă în centrul comunei. Biserica a fost târnosită în 10 octombrie 1954 de către mitropolitul Vasile Lăzărescu.
Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului: