Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de pui a la grec, cordon haiducesc și salată de fructe cu frișcă

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de pui a la grec, cordon haiducesc și salată de fructe cu frișcă

Articol editat de Radio Resita, 16 iunie 2024, 11:54

Prânzul debutează cu ciorbă de pui a la grec.
Ingredientele necesare preparării:
– un piept de pui
– două cepe galbene.
– 2 morcovi
– un păstarnac
– 100 de gr de orez
– 200 de ml de lapte integral
– 250 de gr de smântă̂nă grasă
– 3 gă̆lbenușuri de ou
– zeamă de lămaie, după gust
– sare și piper alb
– o legătură de pătrunjel
– opțional un cub concentrat de găină.

Se pune pieptul de pui la fiert împreună cu ceapa, morcovii și păstârnacul, după care se condimentează cu cubul concentrat cu gust de găină, cine dorește. Se taie carnea în bucăți după care se pune din nou la fiert împreună cu supa și orezul. Se lasă să fiarbă împreună până când orezul este fraged.
Între timp se freacă bine găbenușurile, apoi se amestecă împreună cu laptele și smântana, după care se pun într-un castron mai mare. Supa se ia de pe foc, se lasă 10 minute și apoi se adaugă cu polonicul puțin câte puțin peste ouăle din castron. Atunci când se umple castronul, se toarnă în oală. Gustul se reglează cu sare și piper alb.
Se acrește ciorba cu zeamă de lămâie sau cu oțet, cine preferă. Pătrunjelul verde se toacă și se presară peste supă.

Trecem la piesa de rezistență a prânzului de duminică. Felul principal este – Cordon haiducesc

Se prepară din:
– 600 de gr de piept de pui
– 200 de gr de castraveți în oţet
– 50 de gr de cașcaval
– două ouă
– 50 de gr de smântână
– 100 de gr de pesmet
– șuncă după poftă, dar nu exagerat
– 200 de ml de ulei
– un cub concentrat de găină, obțional
– o linguriță de praf de usturoi
– sare, piper și boia dulce.

Pieptul de pui se curăță de pieliţe, se tranșează ca pentru friptură și apoi se bate cu ciocanul de șniţele.
Fiecare șniţel se condimentează cu un cub concentrat de găină și cu boia. Deasupra fiecărei bucăți de carne se pune câte un castravete, o felie de șuncă, apoi se rade cașcaval și se rulează închizând și capetele.
Rulourile se trec prin pesmet și ou bătut, apoi iar prin pesmet, îmbrăcând bine preparatul. Uleiul se pune într-o tigaie, iar când acesta este încins se pun rulourile, rumenindu-le bine pe toate părţile.
Smântâna se amestecă împreună cu usturoiul pudră și se toarnă deasupra preparatului în momentul servirii.

Ne îndulcim cu o salată de fructe cu frișcă. Pentru acest desert ne trebuie:
– o cutie de căpșuni
– un pepene galben
– 3 caise
– două piersici (pot fi și din compot)
– o banană
– un plic de zahăr vanilat
– două linguri de zahăr alb
– suc lămâie
– 200 de ml de smântână lichidă grasă cu 30% grăsime
– 50 de gr de zahăr pudră.

Spălăm fructele, le decojim și le curațăm de semințe, în funcție de soi. Tăiem fructele în bucăți, după care le punem într-un castron cu zahărul alb, zeama de la o jumătate de lămâie și conținutul plicului de zahăr vanilat. Castronul îl punem în frigider la rece. Înainte de-a servi batem frișca împreună cu zahărul pudră, apoi adaugăm sucul de lămâie. Servește salată de fructe ornată cu o lingură bună de frișcă.
Poftă bună, să vă bucurați și să savurați prânzul de duminică!  

Daniel Babun

(gustuldeacasa.ro)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine