Poluările accidentale, la ordinea zilei în Caraş-Severin
Cinci poluări accidentale, cu praf provenit de la iazurile de decantare ale unor societăţi, în urma intensificării vântului în zonă, au avut loc la nivelul judeţului Caraş-Severin, pe parcursul anului 2018, au informat recent reprezentanţii Gărzii de Mediu.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 martie 2019, 15:30
“În toate cele cinci cazuri, s-a respectat procedura aprobată cu notificarea autorităţilor centrale, au fost făcute monitorizări şi determinări ale concentraţiei de pulberi în atmosferă, cu ajutorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, fiind aplicate şi două sancţiuni contravenţionale. În fapt, problemele în domeniul poluării atmosferei au fost generate de activităţile desfăşurate de Combinatul siderurgic TMK Reşiţa şi S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă, prin antrenarea sterilului de pe iazurile de decantare, în situaţii de vânt puternic”, a afirmat comisarul şef Senina Dreve, din partea Comisariatului Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu, cu ocazia prezentării bilanţului instituţiei pe anul trecut.
La S.C. Moldomin, iazurile de decantare a sterilului au rămas neexploatate, după încetarea activităţii. Ulterior, ca urmare a antrenării sterilului de pe suprafaţa iazului, de vântul puternic ce bate în zonă, s-au produs mai multe poluări cu efecte majore asupra zonelor protejate, atât pe partea românească a Dunării, cât şi pe partea sârbească.
Iazul de decantare Boşneag a fost trecut în conservare în anul 2006 şi nu a fost cuprins în hotărârea privind depozitarea deşeurilor, ce prevede calendarul de sistare a activităţii sau de conformare. Proiectul propus a început a se realiza în urma unei hotărâri din iulie 2016, când Curtea Europeană de Justiţie a constatat că România nu a îndeplinit obligaţiile ce îi revin în privinţa ridicării particulelor de praf de pe iazul Boşneag. În momentul de faţă, proiectul privind realizarea umectării plajelor iazului de decantare este în fază avansată de execuţie, chiar dacă finalizarea a întârziat din cauza timpului nefavorabil din ultimele luni.
Referitor la iazul de decantare Tăuşani, acesta are un proiect de închidere aprobat, dar lucrările necesare nu au fost finalizate din cauza insuficienţei alocării de fonduri. În prezent, situaţia privind desfăşurarea activităţii viitoare a societăţii este incertă, S.C. Moldomin S.A. Moldova Nouă fiind în faliment. Astfel, pericolul producerii poluării atmosferei cu particule în suspensie fiind unul ridicat, în continuare.
În total, în 2018, Comisariatul Judeţean Caraş-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat aproape 800 de controale, din care 288 planificate, iar 510, neplanificate, fiind aplicate aproximativ 170 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,3 milioane lei. AGERPRES