[UPDATE] Poluarea Moldomin – o problemă naţională
Articol editat de Mirabela Afronie, 5 august 2014, 14:30 / actualizat: 5 august 2014, 16:14
Marţi, 05 august 2014, ora 14.30
Poluarea cu praf continuă să facă probleme în Clisura Dunării şi pe malurile sârbeşti ale fluviului. Problemele acestui fenomen au apărut în urmă cu 8 ani după sistarea totală a activităţii societăţii Moldomin, aflată în prezent în pragul unei noi privatizări după ce prima a eşuat, spune primarul oraşului Moldova Nouă, Matei Lupu. Supravegherea parametrilor aerului în zonă se realizează în permanenţă printr-o staţie a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, primăria urbei de la Dunăre neavând atribuţii legale în rezolvarea situaţiei de la Moldomin. Potrivit acestuia, soluţia rezolvării poluării cu praf din zona Moldova Nouă şi zona Veliko Gradiste, Serbia se află în prezent pe masa discuţiilor purtate la nivelul ministerelor mediului şi al economiei cu lichidatorul societăţii cărăşene. În viitor, primarul Matei Lupu, prevede un proiect de umectare a zonei însă nu înainte de a afla verdictul ministerelor implicate în soluţionarea problemei, a mai spus acesta.
Luni, 04 august 2014, ora 11.30
Problemele prafului în zona Moldova Nouă şi a localităţilor de dincolo de Dunăre sunt datorate poluărilor repetitive cu particule în suspensie care se desfăşoară din 2006 după sistarea activităţii SC Moldomin SA. Ultimul fenomen de poluare masivă a fost semnalat în urmă cu patru luni, când rezultatele analizelor pe probele prelevate de laboratorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin au evidenţiat o depăşire de 5 ori a valorii maxime admise pentru indicatorul de pulberi totale în suspensie, spune purtătorul de cuvânt al instituţiei Mirela Ianoşi. Potrivit inspectorilor APM fenomenul are caracter temporar, manifestarea acestuia fiind strict dependentă de condiţiile meteorologice locale. Aceştia precizează că unitatea de monitorizare (CS3) amplasată în perimetrul Staţiei Meteo Moldova Nouă, nu a mai semnalat valori peste limita admisă pentru indicatorul PM10 în ultima perioadă.
Staţia măsoară concentraţiile în aerul înconjurător a dioxidului de sulf, compuşilor organici volatili, pulberilor în suspensie fracţiunea PM10 (cu dimensiuni mai mici de 10 microni), fiind dotată şi cu senzori meteo.
Monitorizarea aerului în zona Moldova Nouă se realizează în permanenţă prin staţia CS3 inclusă în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, a mai spsus Mirela Ianoşi.
Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica a urmărit subiectul şi are mai multe informaţii:
(Hardy Cvoica)