Podul de piatră din Băile Herculane, reabilitat și recepționat
Începând de vineri, 19 aprilie, cetățenii dar și turiștii care ajung în stațiunea Băile Herculane pot traversa și admira în siguranță podul de piatră, monument istoric, primul din Europa construit în curbă.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 19 aprilie 2024, 15:31 / actualizat: 20 aprilie 2024, 17:26
Lucrările de reabilitare au fost finalizate în vara anului trecut, dar abia acum au fost recepționate. Reprezentantul firmei de proiectare, Eduard Ferencz a declarat pentru Radio Reșița că executantul a respectat întru totul termenele de predare asumate prin contract.
Directorul firmei care a executat lucrările, Cornel Cușner a declarat căau fost decalaje de luni de zile din cauza mai multor factori
Primarul stațiunii Băile Herculane, Cristian Miclău aținut sămenționeze că toți factorii implicați își asumă termenul întârziat de recepționare a lucrărilor
Reparațiile sunt parte a proiectului „Reabilitare obiecte de patrimoniu pentru promovarea turistică a stațiunii Băile Herculane – Pod de piatră”, iar finanțarea în valoare de 7 milioane de lei a fost obținută de Primăria Băile Herculane printr-un program european.
Podul de Piatră este primul pod din Europa construit în curbă
Lungimea totală este de 36 metri, cu o structură pe două bolți având deschideri diferite. Lățimea totală a podului este de 10 metri, cu o lățime a căii de rulare auto de 6 metri, cu două sensuri. Trotuarul pentru pietoni este de 0,5 m. Parapetul ce mărginește trotuarul este construit din elemente ornamentale din fontă, la partea superioară.
Coridorul acoperit ce facilita accesul pietonal dinspre Hotel Franz Iosif și Baia Carolina are o lățime de 2,50 m. Acoperișul este din tablă, pe șarpantă din lemn, susținută pe stâlpi metalici, având elemente ornamentale din fontă, la partea superioară. Deasupra coridorului se găsește o statuie de marmură, care o reprezintă pe Omfala, la care Hercules a slujit trei ani.