Ploile le-au cam stricat socotelile legumicultorilor din Caraş-Severin
Intemperiile întârzie producţiile de legume autohtone ale fermierilor din judeţ, înscrişi în programele de susţinere a culturilor în spaţii protejate.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 iunie 2023, 11:50 / actualizat: 16 iunie 2023, 20:03
Din cei 25 de fermieri care au depus documentaţiile pentru schema de minimis în programul „Tomata 2023”, doar 3 legumicultori au trimis notificări Direcţiei Judeţene pentru Agricultură privind controlul în teren şi verificarea stadiului culturilor, deşi termenul limită de comercializare a roşiilor este sfârşitul lunii iunie, a precizat pentru Radio Reşiţa consilier superior, Liviu Munteanu:
„Datorită fenomenelor meteo extreme care au avut loc în ultima perioadă, s-au întârziat procesele fiziologice de coacere, astfel încât există o întârziere în acest sens, dar în următoarea perioadă sper că vor ieși tot mai mulți producători agricoli beneficiari ai acestui program. Precizăm că, pentru a beneficia de ajutorul de minimis pentru programul tomate în spații protejate, producătorii agricoli trebuie să se încadreze în condițiile specifice programului, adică să comercializeze în extrasezon o anumită cantitate de legume. Pentru aceasta va primi la sfârșitul programului 3.000 euro de fiecare exploatați. Așadar, mergeți în piețele noastre și căutați pe producătorii de tomate, pentru că în Banat roșiile au un cu totul alt gust decât din alte zone ale țării„.
Anul trecut din 31 de legumicultori înscrişi în program au beneficiat 18 fermieri, restul nu au reuşit să se încadreze cu producţia la termenele stabilite şi au pierdut sumele prevăzute.
Amintim că, de astăzi au început deplasările în teren ale inspectorilor Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin şi ale reprezentanţilor UAT-urilor pentru identificarea şi constatarea stării pagubelor produse de intemperii culturilor agricole din judeţ.