Plante perene din Olanda vor înlocui, la Reşiţa, gazonul dintre liniile de tramvai din Lunca Bârzavei
Arbori ornamentali din Italia, plante perene şi arbuşti din Olanda vor fi achiziţionaţi de către Primăria Reşiţa pentru amenajarea spaţiilor verzi şi a parcurilor care urmează a fi construite în oraş, a declarat pentru Radio Reşiţa şeful Direcţiei de Administrare a Domeniului Public Local, Daniel Călin:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 mai 2023, 10:45 / actualizat: 8 mai 2023, 14:59
„În Olanda am vizitat patru mari orașe și am avut întâlniri cu furnizori de plante perene și de arbori ornamentali. Am fost în Eindhoven, în Rotterdam, în Amsterdam și în Utrecht. Am vrut să vedem și să luăm exemple de bune practici din zona în care florile și plantele perene sunt la superlativ. Dar mai există un motiv pentru care am fost acolo. Am descoperit de-a lungul timpului că de fapt, tot ce cumpăram noi din Ungaria sau chiar din România, provin din Olanda, adică erau băieţi deştepţi care importau și ni le vindeau nouă cu un preț mult mai mare. Acum ne-am dus direct la sursă.
Am fost la două pepiniere foarte mari din Olanda. Pentru plante perene am creat conexiuni. Am stabilit deja cu unul dintre cei doi furnizori că toate plantele perene care le vom achiziționa pentru sensurile de mers ale tramvaiului din Govândari, le vom achiziționa de la ei, pentru că prețurile sunt net inferioare la tot ce am găsit în România sau în Ungaria sau chiar în Italia. Pentru arbori ornamentali am fost la cea mai mare pepinieră din Olanda, de 450 de hectare. Am găsit arbori spectaculoși, din păcate cam scumpi, adică peste prețul la ce luăm noi din Italia. Aşa că, va rămâne Italia furnizorul nostru de arbori ornamentali, iar plantele perene și arbuștii le vom lua din Olanda.
Prima lucrare foarte mare din Reşiţa va însemna între cele două sensuri pe linia de tramvai, care inițial a fost prevăzut cu gazon și cu irigare. Dar banii, cât ar costa irigarea și gazonul sunt cam aceeași cu plantele perene prevăzute pentru aceeași suprafață. Diferența foarte mare este că pentru irigare consumi apă, iar plantele perene n-au nevoie decât de o udare pe săptămână în primul an, după care nu mai au nevoie deloc de apă, doar ce vine din ploi. Iarba presupune cosire. În fiecare săptămână, cu strâns, tramvaiul va circula, nu ai cum să costești, nu ai cum să oprești circulația, trebuia să le faci toate noaptea şi asta înseamnă costuri suplimentare. Gazonul presupune foarte mult cost de întreținere. Plantele perene le-am plantat și nu mai avem treaba lor. Venim, le tundem, le aranjăm puțin toamna și așa rămân un an de zile„.
Plantele perene aduse din Olanda îşi vor găsi utilitatea în spaţiul dintre liniile de tramvai din cartierul Lunca Bârzavei unde iniţial a fost prevăzut gazon, dar din cauza costurilor de întreţinere prea mari, s-a renunţat la acesta, a mai subliniat Daniel Călin.