Pista pentru biciclete până la frontiera cu Serbia este finalizată
Articol editat de Mirabela Afronie, 15 martie 2015, 14:00
Administraţia Bazinală de Apă Banat Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş au finalizat în aceste zile pista de cicloturism de 37 de kilometri pe malurile Begheiului până la frontiera cu Serbia, lansarea oficială urmând să aibă loc la finele acestei luni. În momentul de faţă, pista este închisă pentru lucrări de verificare şi retuşare necesare din punct de vedere tehnic şi estetic.
Proiectul privind amenajarea malurilor râului Bega continuă şi în ţara vecină. Aleea cicloturistică începe de la podul Modoş din Timişoara – Splaiul Sofocle – Parcul Industrial Freidorf – şi trece prin Utvin, iar de la Utvin până la frontieră continuă pe malul drept, prin Uivar – Otelec, ultima localitate din România şi va continua în Serbia până în localitatea Zrenianin.
‘Lucrarea aceasta face parte din ceea va însemna complexul turistic al râului Bega, atât pentru Timişoara, cât şi pentru ceea ce este în aval de oraş, până la graniţa cu Serbia. În această fază, vorbim despre realizarea unui tronson de 37 de km de pistă de biciclete, prin care realizăm o punte cu Serbia’, a declarat pentru AGERPRES Titu Bojin, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş.
Pista pentru biciclete are o lăţime de până la 2 metri, cu acostament de piatră spartă de 1,5 metri, marcaj axial şi stal pentru semnalizare. Au fost montate 8 refugii laterale pentru biciclişti, dotate cu coşuri de gunoi şi loc pentru parcarea bicicletei şi numeroase bariere pentru oprirea traficului autovehiculelor pe dig, având în vedere că accesul acestora este interzis.
Actuala etapă vizează redarea râului Bega circuitului naval de agrement, iar după decolmatarea cursului de apă de către sârbi, va fi posibil şi transportul naval uşor. Lucrările de amenajare a malurilor râului până la frontiera cu Serbia beneficiază de un buget total de aproape 2,35 de milioane de euro, cu finanţare de la Uniunea Europeană, din care aproape două milioane de euro (85%) reprezintă fonduri IPA, iar suma de 273.000 de euro reprezintă cofinanţarea nerambursabilă de la bugetul de stat. Diferenţa reprezintă contribuţia proprie a partenerului român – 42.000 de euro şi a partenerului sârb, de 37.000 de euro.
Sursa: AGERPRES