PINUL NEGRU DE BANAT a adus stațiunea de pe Valea Cernei în festival!
Pinul Negru de Banat este elogiat în cadrul festivalului care îi poartă numele și care a început aseară în Parcul Central al stațiunii Băile Herculane, manifestarea ajungând în acest an la cea de-a 14-a ediție. În cadrul festivității de deschidere a manifestărilor, organizatorii și invitații au rostit discursuri privind semnificația festivalului, dar și a Pinului Negru de Banat – emblemă a stațiunii și a Parcului Național Domogled-Valea Cernei!
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 12 mai 2018, 19:04
Prima parte a programului muzical a fost dedicat ansamblurilor și formațiilor artistice reprezentând comunitățile locale de pe suprafața Parcului Național Domogled-Valea Cernei, pe scena festivalului urcând grupurile folclorice și obiceiuri populare ale copiilor și elevilor de la Grădinița FLOARE DE COLȚ din Băile Herculane, Școala gimnazială și Grădinița din Valea Bolvașnița, Liceului HERCULES din Băile Herculane, Liceului NICOLAE STOICA DE HAȚEG din Mehadia, Ansamblul ROUA din Padeș (Gorj) și Ansamblul MOȘTENITORII din Isverna (Mehedinți). Seara s-a încheiat cu un regal folcloric prezentat de nume cunoscute ale foclorului din Banat!
Muzica a fost doar antrenul pentru cei care au venit în număr destul de mare, mai ales spre seară, în Centrul istoric, deoarece pe strada din fața Parcului Central sunt amplasate standuri cu mititei, frigărui, cârnați, diferite tipuri de pește și alte produse culinare, nelipsind berea, dar și produsele pentru desert! Cei mici au la dispoziție pe durata celor trei zile ale festivalului numeroase jocuri distractive, iar cei mici nu au stat mult pe gânduri pentru a se simți bine!
Matei LUPU – prefectul județului Caraș-Severin : Este un festival deosebit și mă bucur din suflet și le mulțumesc organizatorilor pentru invitația făcută! Am venit cu inima deeschisă și cu un gând pe care vreau să vi-l spun și dumneavoastră, ca anul viitor să facem acest festival un festival internațional! Pinul Negru de Banat este simbolul nostru, al Herculanelui și până la urmă și al județului, pentru că doar în zona noastră crește și orașul Băile Herculane este orașul care – după cum îl văd eu – va fi un simbol al județului Caraș-Severin! Sigur că acum sunt anumite probleme, dar până la urmă Herculanele va fi ce a fost și sper din suflet să apucăm și noi ziua în care să ne mândrim cu Herculanele și că am pus și noi umărul și puțin sprijin la dezvoltarea orașului!
De câțiva ani venim la ansamblu și avem 3-4 ani de când venim la acest festival și ne este foarte drag, vrem să venim în continuare și de-acum mulți ani înainte! Este foarte plăcut aici, aerul este foarte curat și mai ales alături de ansamblul meu de suflet mă simt foarte bine și recomand cu drag tuturor să vină aici!
Este un eveniment foarte frumos, unii dintre noi mai avem emoții, dar e un moment foarte plăcut! Mă simt foarte bine la festival, este o atmosferă plăcută, noi dorim să fim invitați an de an aici!
Felicia Carmen SARCINĂ – coordonatorul Ansamblului ROUA – Padeș : Ne bucurăm că ne reîntâlnim an de an aici la Herculane și urăm Pinului Negru de Banat, așa cum spunea și domnul prefect, să devină un festival internațional, pentru că are toate atuurile, ,locul este minunat și toată lumea care vine în Herculane se simte bine! Venim cu drag în această zonă pentru că este aproape de noi, este peste munte, dar zona ne este foarte dragă! Valea Cernei este și în Gorj, sălașele – sau conacele, cum spunem noi – sunt învecinate cu cele ale cărășenilor și ne simțim tot așa de bine ca acasă!
La Festivalul PINUL NEGRU DE BANAT este minunat, tot ceea ce înseamnă tradiție este excelent și mă bucur că am fost invitați să le arătăm și celorlalți oameni de ce ne bucurăm în fiecare zi! Înainte de a urca pe scenă au fost ceva emoții, dar când am urcat pe scenă emoțiile au dispărut și am făcut tot ce știm noi mai bine să facem!
E foarte frumos la festival, îmi place extrem de mult, se simt toate aceste bucurii fix în suflet, nu le pot spune în cuvinte!
Ana BUZATU – coordonator Ansamblul MOȘTENITORII – Isverna : În fiecare an, de 14 ani, participăm la Pinul Negru de Banat! În acest an este o organizare mult mai bună și totul a fost minunat! În acest an am adus pe scenă cântece populare din zona Isvernei și dansuri populare!
Mâine seară (vineri 12 mai), de la ora 18.00, vor evolua pe scena festivalului Ansamblul CIOBĂNAȘUL din Băuțar-Bucova și grupurile de copii de la școlile din Domașnea și Cornereva, iar seara se va încheia cu spectacolul unor nume cunoscute ale foclorului românesc.
Paul-Sever SMADU