Piese din tezaurul dacic al României furate în urma unei explozii în Regatul Ţărilor de Jos
Piese din tezaurul dacic al României au fost furate în urma unei explozii care a avut loc în Regatul Ţărilor de Jos.
Articol editat de Oana Nicolae, 25 ianuarie 2025, 15:45 / actualizat: 26 ianuarie 2025, 13:14
Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul dimineții de sâmbătă, 25 ianuarie 2025 Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au fost notificate că la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, în care are loc expoziția „‘Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”‘, organizată în cooperare cu MNIR, a fost afectat de o explozie și mai multe exponate au fost furate.
Din primele evaluări, explozia a avut ca scop intrarea prin efracție în clădirea muzeului, unde sunt expuse piese din tezaurul dacic al României.
Autoritățile informează că un număr de exponate au fost furate de făptuitori încă neidentificați. Investigația și inventarul pieselor sunt în desfășurare.
Ambasada României la Haga a fost notificată de MAE olandez.
MAE a informat Ministerul de Interne al României și Inspectoratul General al Poliției Române. Totodată au fost alertate ambasadele României în toate țările vecine, pentru a cere sprijin autorităților competente.
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez, Caspar Veldkamp. El a reiterat importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz. Totodată a menţionat emoția pe care dispariția lor o generează în România.
„Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional, cât și politic în soluționarea cazului. Îngrijorarea este împărtășită. Au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”‘, precizează MAE.
MAE păstrează legătura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu MAI, IGPR. Prin Ambasada României la Haga, MAE păstrează legătura şi cu instituțiile naționale olandeze competente.
Sursă: Agerpres