Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Piața „Semințe cu suflet” în premieră la Reşiţa

[UPDATE] Peste 20 de voluntari inimoşi din întreaga ţară, Serbia şi Republica Moldova, membri ai grupului „Seminţe cu suflet”, pasionaţi de grădinărit, au poposit sâmbătă, 8 aprilie, în ajunul Duminicii de Florii în Reşiţa la sediul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, la invitaţia acestora şi a colaboratorilor. Cei veniţi de departe au colectat şi adus în capitala Banatului de Munte seminţe de legume şi flori, diferite răsaduri, dar şi pomi şi arbuşti fructiferi pe care le-au dăruit din suflet celor veniţi în număr semnificativ în curtea instituţiei judeţene.

[FOTO] Piața „Semințe cu suflet” în premieră la Reşiţa

Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 aprilie 2023, 15:00 / actualizat: 9 aprilie 2023, 8:22

Radio România Reşiţa a fost printre pasionaţii de grădinărit şi a aflat:

Sufletul acestui eveniment devenit de marcă pentru legumicultura românească este de peste 8 ani Rodica Meiroşu din Buzău, mama cea bună care adună pe lângă ea pasionaţii de grădinărit din întreaga ţară şi nu numai:

Încercăm să acoperim cât mai multe localități din România, în limita posibilităților, cât putem, pentru că fiecare au și servici, au și gospodării, au și copilași. Suntem din zone îndepărtate, mulți am venit, am parcurs sute de kilometri. Noi un grup mai măricel din județul Buzău, din Republica Moldova, venit din Prahova, din Hunedoara, deci din mai multe zone ale ţării, din Timiș, încercăm în cât mai multe zone să fim prezenți datorită publicului doritor de semințe bătrânește românești. Aceasta ne dă elanul să facem un efort, să venim să dăruim gratuit semințe cu suflet, dar acestea nu au preț în bani, au prețul de a le cultiva fiecare care primește şi dă mai departe, așa cum facem noi. Fiecare cultivă în bucățica sa de grădină pe care o are flori, legume şi cum ați văzut au fost aduse și plante și pomișori, fiecare ce are în perioada aceasta. M-aş bucura ca şi din zona dumneavoastră să ni se alăture cei care au grădină pasionați şi nu ferme. Cu mare plăcere mai venim la Reşiţa dacă ni se oferă spațiu şi mulțumim Direcției Agricole pentru timpul şi locul acordat și pentru că ne susține pentru binele oamenilor, pentru viitorul, pentru hrana sănătoasă a copiilor şi a nepoților noștri„.

Alături de Rodica Meiroşu din Buzău, Ion Cazacu din Bălţi Republica Moldova, Denis Stratulat din Serbia şi mulţi aţi pasionaţi de agricultură din Hunedoara, Timiş, Călăraşi şi Dolj, am stat de vorbă şi cu Maria Cioica din Cluj, care la vârsta pe care o are face totul singură în grădina de lângă casă, devenită un adevărat rai al florilor:

Am venit de la distanță mare pentru semințele astea pe care le-am adunat din grădina mea și să dăruiesc cu suflet. Fac parte din grup de 4 ani și noi dăruim cu cel mai mare drag. Promovăm semințele autohtone românești. Dacă dintr-o sămâncioră din asta pe care noi o dăruim cineva o sădeşte şi o înmulţeşte, vă dați seama câtă lume s-ar bucura de acest lucru. Reșițenii, cărășenii sunt interesați, dar sunt şi reticenţi dat fiind faptul că este și pentru prima dată. De prima dată am avut şi în alte locuri. De exemplu la noi la Cluj am avut piață, dar a şi fost fluctuație foarte mare, dar probabil pentru altădată întâlnirea de la Reşiţa va fi altceva. Organizarea este bună. Mulțumim organizatorilor. Eu sunt pasionată din copilărie, pentru că am crescut acolo, în zona Clujului, dar am locuit în Deva 34 de ani. După aceea când am ieșit la pensie m-am mutat la Cluj, în satul meu natal. După ce m-a mutat la Cluj am rămas singură și viața te învață multe și din această cauză eu mi-am găsit un refugiu în ale grădinăritului. Pomii i-am plantat cu mâna mea şi eu fac totul până la recoltare şi până la procesarea fructelor. Niciodată n-am vândut nimic doar pentru pasiune, pentru casă şi să dăruiesc. Am foarte multe flori. N-aș putea să vă spun numărul că am sute, sute, sute de flori. Dacă stau acolo îmi găsesc liniștea pentru că viața este așa cum este și dimineața când mă scol primul lucru merg direct în grădină. Ne place primirea dumneavoastră, că sunteți ospitalieri cu toţii„.

Evenimentul de la Reşiţa a fost un real succes pentru că la reuşiţa acestuia şi-au adus aportul atât pasionaţi de grădinărit, precum şi reprezentanţi ai massmedia din Banat. Pe lângă Radio România Reşiţa îi amintim pe profesorul Maria Radu Nowak – membru colaborator al revistelor „Practic” şi pe jurnaliştii Adriana Oneţ Petroj din Serbia şi Nicolae Toma din Timişoara:

Amfitrionul evenimentului a fost Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin, iar de la directorul executiv adjunct, Adina Bâte am aflat că instituţia pe care o reprezintă se gândeşte deja la organizarea unei a doua ediţii, mai ample, din simplul fapt că este un moment prielnic de întâlnire a legumicultorilor de pretutindeni şi mai ales că prin acest fel de evenimente se păstrează vie dorinţa de perpetuare a bazei genetice a seminţelor româneşti strămoşeşti:

Ne bucurăm că suntem gazda acestui eveniment „Semințe cu suflet”, unde, ca să spun așa, oameni cu suflet mare din toate colțurile țării au venit și în județul nostru pentru a dărui din suflet semințe românești, semințe autohtone, ca să ne amintim de gustul de altădată, pe care mulți l-am uitat sau mulți nici nu îl cunosc. Acest eveniment este în premieră în județul nostru. Avem invitați și din Serbia și din Republica Moldova, foarte multă lume, foarte mulți vizitatori, ceea ce ne duce cu gândul să organizăm în fiecare an, dacă este posibil, așa ceva„. 

Amintim că, Seminţe cu suflet a pornit de la un grup de prieteni, pasionaţi de grădinărit, dintr-o comună din judeţul Buzău, care au început să facă schimb de seminţe pentru a avea fiecare cele mai bune legume şi cele mai frumoase flori din patrimoniul agricol şi horticol românesc.

***

Premieră agricolă la Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin.

Finalul săptămânii reunește la Reşiţa, pentru prima dată, producătorii de seminţe din întreaga ţară, a declarat pentru Radio Reşiţa directorul instituţiei organizatoare, Marius Zarcula:

O acțiune inedită în Caraș-Severin în data de 08.04.2023, într-o zi de sâmbătă, vom fi gazda evenimentului „Semințe cu suflet” unde o echipă de oameni din întreaga țară vor face schimb cu producătorii agricoli ai județului nostru de semințe românești sau le vor înmâna acestora gratuit, cu mențiunea să le planteze sau la rândul lor, să le dea mai departe. Invităm producătorii agricoli și nu numai la sediul Direcției Agricole Caraș-Severin din Piața Republicii, începând cu ora 10.00„.

Seminţe cu suflet a pornit de la un grup de prieteni, pasionaţi de grădinărit, dintr-o comună din judeţul Buzău, care au început să facă schimb de seminţe pentru a avea fiecare cele mai bune legume şi cele mai frumoase flori.

Schimburile s-au extins în satele învecinate şi în şapte ani, aproape 1.000 de pasionaţi din întreaga ţară au devenit fideli principiului: „Strânge, seamănă şi dă mai departe„!.

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 10:01

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată

Demarate acum patru ani, lucrările de reabilitare a Școlii Gimnaziale Nr. 8 și a Grădiniței cu Program Prelungit „Floarea Soarelui” din...

Reabilitarea Școlii Gimnaziale Nr. 8 și Grădiniței „Floarea Soarelui” din Reșița, aproape finalizată
Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 08:48

Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad

Marți dimineață, în jurul orei 05:30, pompierii militari din cadrul Detașamentului de Pompieri Arad au fost alertați să intervină pentru...

Microbuz distrus complet de un incendiu, în Arad
IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Actualitate marți, 21 ianuarie 2025, 06:30

IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica...

IPJ Caraș-Severin: tehnica de tip”spoofing”, o altă metodă de înșelăciune
Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 21:10

Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc

Direcţia Silvică a judeţului Caraş-Severin anunță că lemnul de foc din depozitele Ocoalelor Silvice s-a ieftinit cu peste 50 de lei pe metrul...

Caraş-Severin: Direcţia Silvică a ieftinit lemnul de foc
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 19:47

Accident rutier pe DN 57, în Răcășdia: un bărbat de 40 de ani și-a pierdut viața

Un accident rutier tragic a avut loc pe DN 57, în localitatea Racășdia. Evenimentul s-a soldat cu decesul conducătorului unui autoturism, un...

Accident rutier pe DN 57, în Răcășdia: un bărbat de 40 de ani și-a pierdut viața
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 18:19

Caraș-Severin: șoferi băuți, sub influența substanțelor psihoactive și fără permis

Polițiștii cărășeni au oprit zeci de șoferi care au încălcat regulile de circulație. În perioada 17-19 ianuarie, au fost înregistrate...

Caraș-Severin: șoferi băuți, sub influența substanțelor psihoactive și fără permis
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 18:18

Încep lucrările de reabilitare a Bibliotecii Judeţene ‘Sorin Titel’ din Timişoara

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Timiş, Alfred Simonis, a semnat, luni, ordinul de începere a lucrărilor pentru reabilitarea Bibliotecii...

Încep lucrările de reabilitare a Bibliotecii Judeţene ‘Sorin Titel’ din Timişoara
Actualitate luni, 20 ianuarie 2025, 16:00

Cinci biserici monument istoric din Caraş-Severin vor fi restaurate anul acesta

Cinci biserici monument istoric vor fi restaurate în acest an, în cadrul unor proiecte coordonate de Centrul Eparhial din Caransebeș. Lucrările...

Cinci biserici monument istoric din Caraş-Severin vor fi restaurate anul acesta