Peste 3 decenii de cultură germană postdecembristă la Reşiţa
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 noiembrie 2018, 16:45
Pentru a marca evenimentul, în aceste zile au loc mai multe manifestări. Programul este următorul:
17 noiembrie 2018, ora 16.30, Palatul Cultural (sediul Teatrului de Vest) Reșița:
31 de ani Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Program cultural cu participarea formațiilor etniei germane din Reșița (corul „Franz Stürmer“, formația „Banater Bergland“, „Intermezzo“, Duo Gassenheimer, Vincenzo Musi și formația de dansuri populare germane „Enzian“) și a invitaților acesteia din Satu Mare (formația de dansuri populare germane „Gute Laune”) și din Timișoara (corul „Temeswarer Liederkranz“ și formația de dansuri populare germane „Bunter Herbstreigen“).
18 noiembrie 2018, ora 10.00, Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
Sfântă Liturghie duminicală, înfrumusețată muzical de invitații din Satu Mare.
18 noiembrie 2018, ora 11.30, Centrul German „Alexander Tietz” Reșița:
Dezvelirea în curtea Centrului a plăcii comemorative dedicate jubileului de 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018). Cu participarea formației „Intermezzo“, coordonată de Lucian Duca și a corului „Franz Stürmer”, condusă de prof. Elena Cozâltea.
19 noiembrie 2018, ora 17.30, Biserica Romano-Catolică „Maria Zăpezii“ Reșița:
31 de ani Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Sfânta Liturghie dedicată sfintei Elisabeta.
19 noiembrie 2018, ora 18.30, Centrul Social „Frédéric Ozanam“ Reșița:
31 de ani Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Expoziție de fotografii având ca tematică „Sf. Elisabeta“ realizată de Erwin Josef Țigla. Prezentarea CD-ului „Gruß aus dem Banater Bergland“ („Salutări din Banatul Montan”), nr. 3, cu înregistrări ale corului „Franz Stürmer“ și ale grupului muzical „Intermezzo“, ambele din Reşiţa. Incursiunile muzicale vor fi susţinute de: corul „Franz Stürmer“, condus de prof. Elena Cozâltea, grupul muzical „Intermezzo“, coordonat de Lucian Duca, precum și formațiile de dansuri populare germane „Enzian“ coordonate de Marianne și Nelu Florea.
La ceas aniversar, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița privește în urmă la cei 31 ani de activitate. Astfel, în perioada 19 noiembrie 1987 – 14 noiembrie 2018, asociația a organizat sau coorganizat un număr de peste 4.700 manifestări, din care nu mai puțin de peste 100 din iulie 2018 până în prezent. Manifestări precum: „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița”, „Parada Portului Popular German” sau „Copiii desenează ținutul natal” fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională. Asociația editează publicația lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”), alături de alte ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea trebuie amintite şi cele 90 de apariții editoriale, dar și cele 18 numere din publicația „Info”.
Restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani căzuți în cele două Războaie Mondiale în mod special anul acesta când se împlinesc 100 de ani de la încheierea primului Război Mondial, se află de asemenea în planul de activități ale asociației, ca și participarea prin intermediul formațiilor culturale germane din municipiu la manifestări cultural-artistice din țară și de peste hotare.
Anul acesta, manifestările de sărbătoare ale Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița coincid cu cele dedicate împlinirii a 300 de ani de la colonizarea Banatului Montan și cu germani (1718 – 2018) și a Centenarului România Mare.
Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, bazându-se pe cei 31 ani de activitate, va contribui și pe mai departe la viața culturală din județ și din țară. Este crezul celor activi aici. La ceas de sărbătoare adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, cei care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!
(Erwin Josef Țigla, Hardy Cvoica)