263.586 de persoane sunt aşteptate la urne în Caraș-Severin pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ
Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00. Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi la urne pentru a-şi alege reprezentanţii în noul Legislativ. Scrutinul de astăzi se desfăşoară sub semnul pandemiei de coronaviruş iar autorităţile au impus măsuri anti-COVID. Aproape 90 de mii de persoane au votat deja la secţiile din străinatăte în prima zi din cele două prevăzute pentru votul din diasporă.
Articol editat de Daiana Rosca, 6 decembrie 2020, 07:40 / actualizat: 6 decembrie 2020, 11:08
În Caraş-Severin se va vota în 365 de secţii, pe lângă Biroul Electoral Judeţean, există 77 de birouri locale de circumscripţi iar în unele situaţii a fost schimbată locaţia acestora pentru că spaţiile erau foarte mici şi nu corespundeau normelor de distanţare.
„Având în vedere dimensiunile mici în condiţiile de pandemie am avut solicitări pentru schimbarea sediilor secţiilor de votare pentru 4 secţii în Bocşa. Şi în localitatea Gârbovăţ a fost făcută o astfel de schimbare, de la fostul sediul al primăriei, secţia de votare a fost mutată în Căminul Cultural”, ne-a declarat directorul filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente, Nicolae Amzoi.
În judeţul Caraş-Severin au drept de vot 263.586 de persoane, înscrise în registrul electoral. Acestea vor putea vota la secţia arondată domiciliului, dar dacă sunt plecaţi din localitate pot alege parlamentarii care să reprezinte judeţul în Camera Deputaţilor şi Senat la orice circumscripţie. La aceste alegeri cetăţenii primesc 2 buletine de vot unul pentru Camera Deputaţilor şi altul pentru Senat, ne-a mai transmis directorul filialei Vest a Autorităţii Electorale Permanente, Nicolae Amzoi.
În contextul pandemiei de COVID-19, Guvernul României, prin intermediul Instituţiei Prefectului Caraş-Severin, a distribuit secţiilor de votare 125.000 de măsti de protecţie, 90.000 de perechi de mănuşi şi 1.050 litri dezinfectant.
Cetăţenii, aflaţi în carantină sau izolare la domiciliu din cauza SARS CoV 2, care au formulat cereri pentru a-şi exercita dreptul electoral, votează astăzi la alegerile parlamentare, cu urna specială. Tot cu urna mobilă votează şi alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, cei care se află internaţi în spital sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi care au solicitat să voteze.
Pentru prima dată alegerile se desfăşoară cu localităţi aflate în carantină din cauza numărului de îmbolnaviri de COVID-19, dar alegatorii se vor putea prezenta la urne fără să fie nevoiţi să dea o declaraţie pe propria răspundere.