Peste 1.000 de elevi din Caraş-Severin fac naveta în altă localitate
Au trecut trei săptămâni de la debutul noului an şcolar, iar modul în care va fi decontat transportul elevilor care fac naveta în altă localitate, nu a fost stabilit încă.
Articol editat de Casandra Silitra, 22 septembrie 2022, 13:21
Un proiect de ordonanţă de urgenţă privind transportul elevilor, s-a aflat săptămâna aceasta pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de Dialog Social. Acesta a fost însă retras după ce, reprezentanţii elevilor au solicitat instituţiei consultare publică pe proiectul de OUG.
Potrivit proiectului de ordonanță de urgență, pentru facilitățile de transport acordate elevilor se acordă o sumă forfetară lunară de 50 de lei/lună pentru distanța de 3 km, ce poate fi suplimentată cu 5 lei/lună pentru fiecare kilometru în plus. Iar în cazul în care costul transportului e mai mare, suma poate fi majorată cu până la 50%.
„O alocație forfetară care pornește de la o bază de 50 de lei pentru primii 3 kilometri peste care se adaugă 5 lei pentru fiecare kilometri. În acest fel, pentru 13 kilometri spre exemplu, avem o alocație forfetară de 200 de lei pe lună. Până acum, suma maximă era 171 de lei, suma maximă decontabilă. Dacă elevii învață într-un județ în care operatorii de transport au tarife mult mai ridicate decât cele ușor justificabile pentru abonamente lunare, există posibilitatea creșterii cu până la 50% a acestei alocații forfetare,” a ecplicat într-o conferinţă de presă ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Potrivit raportării Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, în anul şcolar 2022-2023, peste 1.000 de elevi fac naveta într-o altă localitate.
„Pentru anul școlar în curs, la nivelul județului Caraș-Severin sunt înregistrați 1.103 elevi și preșcolari navetiști, pentru care naveta se decontează din bugetul Ministerului Educației, conform articolului 84 din legea educației numărul 1 din 2011, cu modificările și completările ulterioare. În această raportare nu sunt luați în considerare elevii care beneficiază de transport școlar cu cele 110 microbuze sau autobuze funcționale cu această destinație, puse la dispoziție de unitățile de învățământ sau de unitățile administrativ-teritoriale,” a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, Ion Chiosa.
Situaţia elevilor navetişti din Caraş-Severin: