Pesta porcină nu poate fi „vânată” în pădurile din zonele de conservare de pe Valea Cernei!
Ocolul Silvic Băile Herculane a primit, printr-un Ordinul 827 din 23 august 2018 al Ministrului Apelor și Pădurilor, suplimentarea cotei de vânătoare la mistreț, în scopul prevenirii apariției pestei porcine pe raza județului Caraș-Severin, însă acest ordin nu poate fi pus în practică de silvicultorii de pe Valea Cernei.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 25 octombrie 2018, 12:32
„Avem o problemă destul de mare, în sensul în care nu putem pune în aplicare Ordinul 827 din 2018, ordin de ministru, care ne specifică și spune exact datele referitoare la cotele suplimentare de recoltă la specia mistreț, în vederea prevenirii și combaterii pestei porcine, acolo unde este cazul! Doamne ajută că la noi nu putem vorbi de combatere, deoarece nu s-a semnalat încă pesta porcină și sper nici să nu se semnaleze! Acest impediment de punere în aplicare a Ordinului 827 privind cotele suplimentare la mistreț se întâmplă din cauza faptului că Parcul Național Domogled-Valea Cernei, prin administrația sa, refuză să avizeze aceste acțiuni de vânătoare pe raza Parcului. Ambele fonduri de vânătoare gestionate de Ocolul Silvic Băile Herculane se suprapun pe raza parcului Național Domogled-Valea Cernei : un fond se suprapune integral, iar celălalt fond se suprapune în proporție de 80 la sută pe raza Parcului, astfel încât pentru aceste acțiuni de vânătoare în vederea recoltării exemplarelor de mistreți avem nevoie de avizul Parcului!
În urma unei ședințe a Consiliului Științific al Parcului am primit răspuns conform căruia nu avem voie să facem acțiuni de vânătoare, Parcul solicitându-ne la rândul său să îi semnalăm dacă la un moment dat vom avea pestă porcină! Nu am primit nicio motivație, efectiv am primit o negație, practic nu am primit avizul! Ocolul Silvic și Direcția Silvică nu pot răspunde pentru nerealizarea cotei de extragere a mistreților, conform osrdinului de ministru, din cauza faptului că Parcul nu avizează aceste acțiuni de vânătoare! Populația de mistreți este foarte mare, având în vedere că fondurile de vânătoare nu au fost presărate în anii anteriori cu acțiuni de vânătoare! Vânatul a dispus de toate elementele necesare dezvoltării sale, habitatul nu a fost în niciun fel afectat și aici ne referim la hrană, adăpost, liniște, deci vânatul existent în aceste zone a beneficiat de toate condițiile necesare unui trai decent! Dacă vine pesta în județul nostru și Parcul Național Domogled-Valea Cernei, prin administrația sa, a refuzat să avizeze aceste acțiuni de vânătoare date prin ordin de ministru, nu știu ce se va întâmpla, nu știu cine va răspunde!”, ne-a declarat ing. Grigore Bardac – șeful Ocolului Silvic Băile Herculane.
Paul-Sever SMADU