Pesta Porcină Africană, o permanentă actualitate în întreaga ţară
Comitetul Local de Combatere a Bolilor s-a întrunit în regim de urgenţă la nivelul Prefecturii Caraş-Severin, miercuri, 26 iulie pentru că în judeţul Gorj a fost depistat un nou focar de pestă porcină africană, deşi în judeţul nostru situaţia este aceeaşi, a declarat şeful serviciului de sănătate animală Ioan Brebu din cadrul DSVSA.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 26 iulie 2023, 15:40
Acesta a reamintit tuturor instituţiilor implicate în prevenirea propagării pestei porcine africane pachetul de măsuri ce trebuie aplicat în asemenea situaţii:
„Este vorba de măsuri care sunt apanajul UAT-urilor care trebuie luate la nivelul fondurilor de vânătoare. Principalele sarcini ale gestionarilor fondurilor de vânătoare sunt intensificarea acțiunilor de verificare și inspecție în vederea depistării mistreţilor morţi. în cadrul unei suspiciuni sau a evoluției PPA ca măsură alternativă pentru neutralizare, se practică uciderea și îngroparea acestora. Pentru îngroparea cadavrelor este nevoie de acordul Apelor Române și al Agenției de Mediu. La nivelul județului Caraș-Severin avem 45 de fonduri de vânătoare declarate pozitive și 247 de exemplare de mistreţ pozitive„.
Ioan Brebu a mai subliniat că, în ultimile două luni în zonele de sud şi sud-est ale ţării au fost înregistrate foarte multe focare de PPA în exploataţiile particulare.