Persoanele sănătoase cu vârsta peste 40 de ani pot beneficia gratuit de analize medicale decontate de CJAS
Persoanele sănătoase care nu sunt luate în evidenţa medicilor de familie cu boli cronice şi au vârsta peste 40 de ani pot beneficia gratuit de o serie de analize medicale decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Articol editat de Daiana Rosca, 20 mai 2023, 17:41 / actualizat: 22 mai 2023, 7:29
Prin acest pachet de prevenţie Casa încurajează adulţii tineri să-şi verifice periodic starea de sănătate dar şi medicii de familie să acorde activ consultaţii preventive. Ce cuprinde pachetul 40 plus aflăm de la directorul CJAS Caraş-Severin, Ionuţ Popovici:
„Printre consultațiile de prevenție oferite de medicii de familie, în cadrul cărora se poate recomanda și un set de analize medicale de laborator, se numără și cele destinate persoanelor asimptomatice, cu vârsta peste 40 de ani, din listele proprii, adică acelor persoane care nu sunt în evidența medicului de familie cu boli cronice și nici nu manifestă semne de boală. Pacienții cu boli cronice nu au nevoie să apeleze la pachetul de prevenție 40 plus deoarece se află în contact periodic cu medicul de familie, iar acest pachet a fost din start gândit pentru persoanele care nu au semne sau simptome de boală și care nu își verifică periodic starea sănătății. Este vorba despre adultul fără risc.
Pachetul de analize este unul standard, de bază, pentru principalele organe ale corpului și care au efect de depistare dacă ceva nu este în regulă, iar dacă ceva nu este în regulă, deja pacientul respectiv este suspect de o boală și se fac analizele pentru suspiciunea respectivă. Investigațiile paraclinice care pot fi recomandate în cadrul pachetului de prevenție 40 plus sunt, de exemplu, hemoleucograma completă VSH, glicemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinină serică ș.a.m.d.”
Aceast pachet de analize va duce la creşterea calităţii vieţii pacienţilor, cu vârsta peste 40 de ani. Aceştia sunt depistaţi precoce şi sunt trataţi într-un stadiu incipient al bolii şi astfel se reduc costurile iar pacientul se poate vindeca mult mai rapid, a mai adăugat directorul CJAS Caraş-Severin, Ionuţ Popovici.