Persoanele care doresc să devină salvatori montani se vor putea pregăti profesional și în Caraș-Severin
Din acest an și Serviciul Salvamont Caraș-Severin intenționează să desfășoare astfel de cursuri în cadrul rețelei create de Asociația Natională a Salvatorilor Montani din România. Astfel cărășenii care doresc să devină salvamontiști se vor putea pregăti și în Banatul Montan, nu mai trebuie să se deplaseze până în Munții Retezat.
Articol editat de Cristina Corocan, 21 septembrie 2023, 15:03 / actualizat: 23 septembrie 2023, 12:12
”Centrul de formare este foarte important atunci când vorbim despre pregătirea profesională a salvatorilor montani, de statutul de salvator montan se știe că se obține în baza parcurgerii unor școli, e vară sau de iarnă. Dacă până nu de mult aspiranții, cei care doreau să devină salvatori montani, mergeau direct în școală fără o anumită pregătire, acum s-a luat această decizie la nivel național. Elevii, viitorii salvamontiști, trebuie să aibă o pregătire într-un astfel de centru. Formarea presupune să te obișnuiești să parcurgi niște lecții, niște etape, să înveți anumite moduri de folosire a echipamentului și noțiuni primare de acordare a primului ajutor.
Cel mai apropiat centru de formare pentru aspiranții din Caraș-Severin era în Retezat, la formația din Hunedoara. Deoarece avem și câțiva salvamontiști care au făcut cursuri de formatori și spații la cabane pentru atelierele de lucru, suntem pregătiți să deschidem porțile și nu doar pentru salvamontiștii din Caraș-Severin, ci și pentru alții care vor să vină să se pregătească în zona noastră. În prezent în Banatul Montan avem 32 de salvatori montani, care fac parte din cele trei formații: Muntele Mic, Muntele Semenic și Băile Herculane”, a spus Cornel Galescu, șeful Serviciului Salvamont Caraș-Severin.
Asociatia Nationala a Salvatorilor Montani din România cuprinde la ora actuală 17 centre acreditate pentru formarea în această profesie, unul dintre ele fiind în județul Arad.
sursa foto: Salvamont Caras-Severin