Persoanele aflate în scaun cu rotile, afectate de lucrările ce se execută în Reșița. Primăria vine cu soluții
Comunitatea persoanelor aflate în scaun cu rotile din Reșița a demarat o campanie prin care solicită administrației locale să aibă în vedere nevoile speciale ale acestora în contextul lucrărilor efectuate în oraș.
Articol editat de Cristina Corocan, 21 iulie 2023, 14:31 / actualizat: 22 iulie 2023, 11:46
La ora actuală trotuarele din oraș nu au amenajate zone de trecere accesibile persoanelor aflate în scaun rulant.
Lucrările de reconstructie și renovare din municipiu afectează viața persoanelor cu dizabilități, în special a celor aflați într-un scaun cu rotile. Este vorba despre lucrările efectuate în cartierul Lunca Bârzavei, unde mai multe zone au fost modernizate.
”Am început această campanie deoarece în ultimele zile mai mute persoane din Asociația noastră ne-au sesizat că lucrurile nu stau tocmai bine privind accesibilizarea în cartierul Govândari, aceasta după ce s-au terminat lucrările de reabilitare a drumurilor. Se deplasează foarte greu, deoarece bordurile sunt foarte înalte și trecerea dintr-o parte în alta a trotuarelor este foarte dificil de făcut. Practic bordurile ar trebui ”îngropate” , astfel încât să fie accesibile și celor care se deplasează într-un scaun rulant”, a spus președinta Asociației Charcot Marie Tooth România, reșițeanca Andreea Szabo.
”În oraș există în prezent zone grav afectate de inaccesibilitate pentru noi, chiar și după încheierea lucrărilor la carosabil. Cam tot orașul îl văd inaccesibil persoanelor cu dizabilități, dar mai ales pentru cele imobilizate într-un scaun cu rotile. Nu știu cum au fost realizate aceste proiecte,dar constatăm că rămânem o categorie defavorizată, discriminată”, a afirmat o altă membră a Asociației, Nicoleta Poganu din Reșița.
Cum explică administratia locală lipsa accesibilitatii și bordurile neadecvate pentru persoanele aflate în scaun cu rotile aflăm de la Grațian Dobre, director executiv al Direcției de Dezvoltare Locală și Instituțională:
”Am luat în discuție sesizările făcute de Asociația Charcot Marie Tooth și le considerăm îndreptățite. Vom găsi soluții de remediere a zonelor care au aceste probleme și vom acorda o mai mare atenție pentru zonele care urmează să fie tratate astfel încât să fie accesibile și persoanelor cu dizabilități. Concret trebuie să aducem partea rutieră la nivelul bordurilor de la trotuare. Constructorul analizează posibilitatea tehnică cea mai bună și de săptămâna viitoare ne apucăm să facem aceste remedieri”, a concluzionat Grațian Dobre.
În prezent în România există peste 400 de persoane care suferă de boala Charcot Marie Tooth, iar în vestul țării peste 20.
sursa foto: Asociația Charcot Marie Tooth România