Percheziții la traficanții de migranți
O grupare infracțională specializată în trafic de migranți a fost destructurată de polițiștii de frontieră timișoreni. Ofițerii de poliție judiciară, sub coordonarea procurorului de caz au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Gorj și Timiş.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 20 septembrie 2024, 12:22
O grupare infracțională specializată în trafic de migranți a fost destructurată de polițiștii de frontieră timișoreni. Ofițerii de poliție judiciară au pus în aplicare trei mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Gorj și Timiş.
Este vorba despre un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de racolare, îndrumare, călăuzire, transportare, transferare sau adăpostire a unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, pentru a obține direct sau indirect un folos material, a declarat agent șef principal Mihaela Leș, purtător de cuvânt la ITPF Timișoara.
„În perioada martie – septembrie, au fost documentate mai multe transporturi de migranți. Membrii grupului au încercat să scoată ilegal din România peste 50 de migranți de origine afro-asiatică. Migranții achitau sume cuprinse între 2.500 – 11.000 euro/dolari de persoană rețelei”.
Migranți erau călăuziți pentru a trece ilegal frontiera din Bulgaria în România sau racolați din rândul celor aflați legal în țară. Erau apoi transportați și adăpostiți în diferite imobile sau unități de cazare de pe raza județelor Timiș și Gorj. Ulterior erau preluați și transportați până în apropierea frontierei dintre România cu Serbia sau Ungaria. Totodată, migranții era îndrumați să treacă ilegal frontiera de stat pe jos. Membrii rețelei le indicau direcția de deplasare cu ajutorul sistemului GPS sau prin telefon în sistem video-call. Erau apoi așteptați și preluați după trecerea frontierei pentru a fi transportați în state din Spațiul Schengen.
Perchezițiile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș și Mehedinți. La acțiune au participat jandarmii din Timișoara și din Mehedinți.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic, din cadrul Direcția de Operațiuni Speciale al Poliției Române.
Polițiștii recomandă cetățenilor să nu transporte persoane necunoscute în apropierea sau spre frontiera de stat. În situația în care le sunt solicitate astfel de servicii, să anunțe echipajele Poliției de Frontieră. Numărul de telefon 021.9590 funcționează non-stop.