Percheziţii la braconierii din Mehedinţi
Articol editat de Mirabela Afronie, 17 martie 2015, 15:25
Poliţiştii de frontieră din Mehedinţi au confiscat aproape 100 de kg de peşte, aparate şi dispozitive electrice care distrug resursele acvatice vii prin electrocutare, plase monofilament şi 53 cartuşe de vânătoare. Toată această captură a fost realizată în urma a două percheziţii domiciliare pe raza localităţii Sviniţa, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi, comisar şef Valeriu Pera. Au fost fost vizaţi doi bărbaţi suspectaţi că se ocupă cu braconajul piscicol şi cinegetic. Pedeapsa pentru săvârşirea unui asemenea gen de faptă este închisoarea cuprinsă 1 şi 3 ani şi interzicerea dreptului de a pescui pentru aceiaşi perioadă.
Acţiunea operativă s-a desfăşurat în baza analizei de risc desfăşurate de poliţiştii de frontieră mehedinţeni şi a mandatului de percheziţie domiciliară emis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova. Valeriu Pera explică: „poliţiştii de frontieră au descins în baza mandatelor de percheziţie emise de Parchetul de pe lângă Judecătoria Orşova în două adrese de pe raza localităţii Sviniţa, aparţinând lui N. Anastase, în vârstă de 55 de ani şi lui N. Goran, în vârstă de 27 de ani Poliţiştii de frontieră au descoperit un aparat electric confecţionat artizanal folosit la capturarea peştelui prin electrocutare, un acumulator auto, un redresor, 8 cabluri electrice prevăzute cu greutăţi de plumb cu o lungime de 130 de metri folosite de asemenea la capturarea peştelui prin electrocutare, 2 plase monofilament cu lungimea de 72 de metri, 95 de kilograme de peşte de diferite specii, 36 de cartuşe cu alice calibru 12 mm pentru armă de vânătoare şi 17 cartuşe calibru 30 pentru carabină, o presă destinată confecţionării alicelor de plumb, o cutie cu 50 de capse de vânătoare şi diverse înscrisuri care au legătură cu cauza”.
Cei doi sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de pescuit electric şi de deţinere a unor aparate şi dispozitive care distrug resursele acvatice vii prin electrocutare, pescuit cu materiale explozive, pescuit cu substanţe toxice şi narcotice de orice fel.
Specialiştii spun că metoda de braconaj prin pescuit electric este cea mai nocivă pentru peşte deoarece afectează reproducerea speciei, iar porţiunea respectivă unde se execută asemenea gen de activităţi se depopulează.
(Sebastian Dragomir)