Ascultă Radio România Reșița Live

[UPDATE] Dosarul Mehedinţi: Preşedintele CJ, şeful IPJ şi liderul PSD Orşova, arestaţi preventiv

[UPDATE] Dosarul Mehedinţi: Preşedintele CJ, şeful IPJ şi liderul PSD Orşova, arestaţi preventiv

Articol editat de Sebastian Dragomir, 4 aprilie 2014, 07:00 / actualizat: 4 aprilie 2014, 11:06

Vineri, 4 aprilie 2014

ora 07.00

Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şeful Poliţiei Locale, Ştefan Ponea, şi liderul PSD Orşova, Constantin Popescu, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile pentru abuz în serviciu şi trafic de influenţă.  Decizia luată în cursul nopţii de Curtea de Apel nu este definitivă. Procurorii DNA susţin că acuzaţii ar fi determinat funcţionari publici să numească şi să menţină apropiaţi ai acestora în funcţii de conducere în instituţii publice şi să concesioneze ilegal terenuri din proprietatea publică a statului la Orşova, , la preţuri convenabile.
În acelaşi dosar DNA a început urmărirea penală faţă de alte nouă persoane, funcţionari publici şi oameni de afaceri din judeţul Mehedinţi, suspectate de luare de mită şi trafic de influenţă.

Joi, 3 aprilie 2014

Ora 19.00

Pe lângă inculpaţii Ioan Adrian Duicu, președintele Consiliului județean Mehedinți, Constantin Ştefan Ponea, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Mehedinți şi Constantin Popescu, om de afaceri și președintele organizației municipale Orșova a PSD, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combaterea infracţiunilor de corupţie efectuează urmărirea penală şi faţă de alte nouă persoane având calitate de suspect.

Astfel Adrian Bidilici, persoană care acţionează în numele a două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune, Andreea Loredana Mijache, persoană care acţionează în numele a două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune, Doina Borugă, manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, Daniela Delia Popescu, director al direcţiei economice din cadrul Consiliului judeţean Mehedinţi, Valentina Drăghia, administrator al  unei societăți comerciale, Elisabeta Zenovia Rolea, director al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, Grigoriţa Feraru, funcţionar public la Casa de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, Silvia Socîte şi Ştefan Ladislau Mendyasky, secretarul Consiliului judeţean Mehedinţi, sunt cercetaţi pentru mai multe infracţiuni cum ar fi: instigare la dare de mită, complicitate la folosirea influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi luare de mită.

Din ordonanța de efectuare a urmăririi penale întocmite de procurori a reieșit că există date și probe din care rezultă indicii rezonabile potrivit cărora:

I . În perioada mai–septembrie 2013, inculpatul Duicu Ioan-Adrian (preşedintele Consiliului judeţean Mehedinţi) şi suspectele Popescu Daniela Delia (director al direcţiei economice din cadrul Consiliului judeţean Mehedinţi) şi Borugă Doina (manager al Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin) au permis unor persoane neautorizate (reprezentanţii unui furnizor de echipamente medicale şi ai unei societăţi de leasing) accesul la informaţii care – la acel moment – nu erau destinate publicităţii. Informaţiile reprezentau intenţia reprezentanţilor Consiliului judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin de a demara o procedură de achiziţie publică, precum şi datele tehnice şi financiare preconizate pentru această achiziţie publică, cu scopul de a obţine pentru cei doi agenţi economici un folos necuvenit.

Folosul urmărit a constat în împiedicarea altor competitori să participe la licitaţia publică ce avea să fie organizată pentru achiziţia publică şi, implicit, în încheierea de către cei doi agenţi economici „beneficiari ai informaţiilor” a contractelor de achiziţie publică în condiţii financiare avantajoase pentru aceştia şi, corelativ, dezavantajoase tehnic şi financiar pentru autoritatea publică contractantă (Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică) şi pentru Consiliul judeţean Mehedinţi (autoritatea publică locală care urma să asigure finanţarea acestei achiziţii publice).

Folosind aceste informaţii, reprezentanţii celor doi agenţi economici au întocmit o „ofertă” care le era convenabilă, pe care au transmis-o reprezentanţilor Consiliului judeţean Mehedinţi şi ai Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin.

Pe baza acestei „oferte” transmise de cei doi operatori economici şi răspunzând „cerinţelor” acestora, reprezentanţii Spitalului Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin (autoritatea publică contractantă) au întocmit documentaţia de atribuire, care a fost transmisă Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice şi apoi publicată în SEAP (sistemul electronic de achiziţii publice) la data de 13 septembrie 2013.

Întrucât au realizat faptul că documentația de atribuire publicată fusese „greșită” (în sensul că nu permitea și achiziționarea de servicii financiare, anume încheierea contractului de leasing), documentația de atribuire modificată și publicată din nou în SEAP.

Date fiind condițiile tehnice și financiare stipulate în documentația de atribuire, singura ofertă a fost cea făcută de acești doi agenți economici, ofertă care a și fost declarată câștigătoare.

 II . În luna ianuarie 2014, inculpatul Duicu Ioan-Adrian i-a determinat pe suspecţii Şocîte Silvia şi Mednyasky Ştefan Ladislau (secretarul Consiliului judeţean Mehedinţi) să îi pună la dispoziţie unei anumite persoane subiectele pentru un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu în cadrul Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Mehedinţi.

Având subiectele de concurs, persoana în favoarea căreia a acționat Duicu Ioan-Adrian a câștigat concursul, în condițiile în care se înscriseseră și alte persoane.

 III . În cursul lunii decembrie 2013, înaintea sărbătorilor de iarnă, inculpatul Duicu Ioan-Adrian şi-a folosit autoritatea şi influenţa conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului judeţean Mehedinţi şi de cea de preşedinte al Organizaţiei judeţene Mehedinţi a unui partid politic, în scopul de  a obţine foloase necuvenite pentru două societăţi comerciale, deţinătoare a două posturi de televiziune, societăţi pe care acesta le controlează în fapt. Folosul necuvenit obţinut de cele două societăţi comerciale a constat în sumele de bani (aproximativ 60.000 lei) obţinute ca urmare a faptului că Duicu Ioan-Adrian, prin intermediul suspecților Bidilici Adrian și Mijache Loredana-Andreea, a impus tuturor primarilor şi tuturor funcţionarilor publici cu funcţii de conducere de pe raza judeţului Mehedinţi să plătească contravaloarea unor „urări” care aveau să fie difuzate (sub forma unor anunţuri scrise pe „burtiera” ecranului) la cele două posturi de televiziune. Fiecare persoană căreia i s-a impus plata unor astfel de urări a trebuit să plătească suma de 600 lei.

 IV . Inculpatul Duicu Ioan-Adrian le-a determinat pe suspectele  Rolea Elisabeta-Zenovia şi Feraru Grigoriţa, director, respectiv funcţionar public al Casei de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu în aşa fel încât să favorizeze o anumită societate comercială, controlată în fapt de către Duicu Ioan-Adrian. Favorizarea a constat în decontarea unor sume de bani pentru servicii paraclinice. În schimb,  Duicu Ioan-Adrian le-a oferit şi asigurat celor două reprezentante ale CAS Mehedinți foloase pentru persoane din familia lor, respectiv detaşarea uneia în cadrul Biroului Vamal Porţile de Fier I și numirea alteia într-o funcţie de conducere în cadrul aparatului tehnic al Primăriei Drobeta Turnu Severin” se arată într-un comunicat al DNA transmis Mass-Media.

Celor  nouă persoane  li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect, iar în această etapă a procesului beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Ora 08.30

Preşedintele Consiliul Judeţean Mehedinţi Adrian Duicu şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Ştefan Ponea, au fost reţinuţi în această dimineaţă de procurorii anticorupţie pentru 24 de ore. Informaţiile au fost făcute publice de avocaţii suspecţilor, dar nu au fost confirmate încă de DNA. Ei au fost audiaţi în cursul nopţii la sediul DNA din capitală alături de alţi zece funcţionari publici din Mehedinţi, sub acuzaţia de corupţie în plan local, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. În acest dosar mai sunt anchetaţi şeful PSD Orşova Constantin Popescu, şefa Casei de Asigurări de Sănătate şi directoarea Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.

Miercuri, 2 aprilie 2014

Procurorii DNA, efectuează ceretări de urmărire penală faţă de faptele comise de două persoane din două instituţii publice ale judeţului Mehedinţi.

Încă din această dimineaţă anchetatorii au desfăşurat percheziţii în 20 de locaţii din Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Craiova, printre care la Consiliul Judeţean Mehedinţi, la Sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi la Primăria din Drobeta Turnu Severin.

În caz există suspiciuni cu privire la preşedintele consiliului judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu. Acesta ar fi determinat funcţionari publici să îndeplinească acte de serviciu în favoarea unor rude sau apropiaţi de ai săi de la care primea în schimb foloase necuvenite.

Prin ordonanţa procurorilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secția de combatere a infracțiunilor de corupție s-a dispus începerea urmăririi penale în cauză cu privire la infracțiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă, folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Aceste influenţe au fost exercitate pentru numiri şi menţineri în  funcţii de conducere la unele instituţii publice sau numiri ale  unor apropiaţi în funcţii de conducere, aprobarea scoaterii din domeniul public şi concesionarea către apropiaţi la un preţ „convenabil”, de suprafeţe de teren intravilan situate în centrul municipiului Orşova, în condiţiile în care erau înscrise în cartea funciară a localităţii Orşova ca aparţinând domeniului public al Statului Român şi astfel nu puteau fi trecute în domeniul privat şi nici concesionate, determinarea unor funcţionari de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Mehedinţi să deconteze către anumite societăţi comerciale servicii medicale presupus neefectuate, determinarea unor agenţi economici din judeţul Mehedinţi să încheie contracte de publicitate sau sponsorizare în condiţii favorabile unui post de televiziune local, permiterea unor persoane neautorizate să aibă acces  la informaţii care, la acel moment, nu erau destinate publicităţii, astfel încât anumiți agenţi economici să obțină folos necuvenit şi condiţii financiare avantajoase şi împiedicarea altor agenţi economici să participe la o licitaţie  publică. Corelativ, dezavantajarea autorității publice contractante, Spitalul Județean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin, instituţia publică beneficiară a bunurilor ce aveau să fie dobândite prin achiziţie publică, avantajarea unei anumite persoane prin furnizarea subiectelor la un concurs pentru ocuparea unei funcţii de şef serviciu la Consiliul Judeţean Mehedinţi, în detrimentul altor persoane.

Purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Seplăcan:

Ora 8.30

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie efectuează percheziţii  la instituţii publice şi private din judeţele Mehedinţi şi Dolj.

Aceştia fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii în perioada 2012 – 2013 şi în luna ianuarie 2014, a unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, de către funcţionari publici cu funcţii de conducere în plan local.

Încă din  această dimineaţă, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în peste 20 de locaţii situate în municipiile Orşova, Drobeta Turnu Severin şi Craiova, între care sediile unor instituţii publice şi ale unor societăţi comerciale din Mehedinţi şi Dolj.

În acest moment, în cauză se efectuează urmărirea penală prin raportare strict la fapte, nefiind începută urmărirea penală faţă de vreo persoană.

Au loc percheziţii la Consiliul Judeţean Mehedinţi, la Sediul Inspectoratului Judeţean de Poliţie şi la primăria din Drobeta Turnu Severin. Prejudiciul nu este estimat deocamdată.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei. Vom reveni cu informaţii.

Reșița: depozite pline, cerere scăzută pentru lemnele de foc
Actualitate miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:54

Reșița: depozite pline, cerere scăzută pentru lemnele de foc

Pentru perioada sezonului rece 2024-2025 cantitatea lemnului de foc din depozite este suficientă, dar cererea este tot mai scăzută. O cantitate de...

Reșița: depozite pline, cerere scăzută pentru lemnele de foc
Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad
Actualitate miercuri, 13 noiembrie 2024, 10:53

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad

Aradul se pregătește de sărbători, iar una dintre atracțiile principale ale acestui an este tramvaiul lui Moș Crăciun. Începând cu 16...

Tramvaiul lui Moș Crăciun la Arad
DN 6 rămâne în top
Actualitate marți, 12 noiembrie 2024, 18:22

DN 6 rămâne în top

În județul Caraș-Severin s-au produs în acest an, 270 de accidente de circulație soldate cu victime. DN 6, care străbate județul pe o...

DN 6 rămâne în top
Copiii cu boli rare vor putea fi trataţi până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie
Actualitate marți, 12 noiembrie 2024, 16:55

Copiii cu boli rare vor putea fi trataţi până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie

Copiii care au boli rare vor putea fi trataţi pentru aceste afecţiuni, până la vârsta de 21 de ani, în spitalele de pediatrie, anunţă...

Copiii cu boli rare vor putea fi trataţi până la vârsta de 21 de ani în spitalele de pediatrie
Actualitate marți, 12 noiembrie 2024, 15:53

Controale la angajatorii care lucrează cu străini în Caraș-Severin

Inspectorii de muncă din Caraș-Severin au efectuat controale ample la angajatorii care au încadrat cetățeni străini non-UE, în contextul...

Controale la angajatorii care lucrează cu străini în Caraș-Severin
Actualitate marți, 12 noiembrie 2024, 15:48

Preşedintele Consiliului Județean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu s-a întâlnit cu investitorii de la SC Arsenal

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, a avut marţi, 12 noiembrie, o întâlnire cu reprezentanţii asocierii Arsenal...

Preşedintele Consiliului Județean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu s-a întâlnit cu investitorii de la SC Arsenal
Actualitate marți, 12 noiembrie 2024, 15:23

Prof. univ. Cristian Oancea:”Pneumonia a fost inclusă în top 10 boli mortale la nivel mondial”

De „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei”, profesorul universitar Cristian Oancea le reaminteşte bănăţenilor că această...

Prof. univ. Cristian Oancea:”Pneumonia a fost inclusă în top 10 boli mortale la nivel mondial”
Actualitate marți, 12 noiembrie 2024, 15:15

Hunedoara: Fibulă din aur, din patrimoniul cultural, recuperată de poliţişti după un anunţ pe o reţea socială

O fibulă din aur, despre care se apreciază că face parte din patrimoniul cultural naţional, estimată la o valoare de 30.000 de euro, a fost...

Hunedoara: Fibulă din aur, din patrimoniul cultural, recuperată de poliţişti după un anunţ pe o reţea socială