Percheziții de amploare în Caraș-Severin și alte județe: Grupări organizate de trafic de droguri, destructurate de DIICOT
Percheziții de amploare în Caraș-Severin și alte județe: Grupări organizate de trafic de droguri, destructurate de DIICOT

Articol editat de Casandra Silitra, 19 martie 2025, 08:42
Miercuri, 19 martie, polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin, desfășoară 37 de percheziții domiciliare în județele Caraș-Severin, Timiș, Dâmbovița și Alba. Acțiunea vizează inclusiv două unități de penitenciar.
Percheziţiile au loc în cadrul unui dosar penal ce investighează:
- constituirea unui grup infracțional organizat,
- trafic de droguri de risc și mare risc,
- efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Rețele de trafic de droguri, destructurate
În urma cercetărilor efectuate, autoritățile au stabilit că, pe parcursul anului 2024, 35 de persoane ar fi constituit patru grupări organizate de criminalitate în municipiul Reșița. Aceste rețele ar fi fost specializate în distribuția de droguri de risc și mare risc. De asemenea, colaborau între ele pentru schimbul de substanțe și distribuția stradală.
Prima grupare – Activă în cartierul Muncitoresc, Reșița
Această rețea s-ar fi axat pe vânzarea de droguri de risc, având o rețea extinsă de clienți. Unul dintre membrii săi ar fi închiriat un imobil, utilizat pentru organizarea unor evenimente private, unde ar fi oferit canabis gratuit, ulterior vânzându-l inclusiv minorilor. Drogurile erau aduse din Spania de către liderul grupării, fiind introduse în România prin firme de transport internațional.
A doua grupare – Reșița, Timișoara și Bocșa
Această grupare, coordonată de doi lideri, ar fi fost specializată în comercializarea de canabis și „cristal” (drog de mare risc). Membrii rețelei ar fi fost responsabili de transportul și distribuția stradală. Liderul grupării ar fi coordonat și extinderea rețelei în alte localități, recurgând la recrutarea forțată de consumatori și distribuitori, prin acte de violență și folosirea armelor de foc letale.
A treia grupare – Activă în cartierul Govândari, Reșița
Această rețea ar fi început să opereze din septembrie 2024, fiind specializată în distribuția de droguri de risc și substanțe psihoactive. Liderul său ar fi implicat mai multe persoane de încredere, inclusiv un minor, pentru a-și ascunde implicarea directă în activitatea infracțională.
A patra grupare – Droguri distribuite în penitenciare
Această rețea ar fi fost creată de o persoană eliberată recent din penitenciar, care ar fi coordonat vânzarea de droguri de mare risc și substanțe psihoactive către deținuți și dealeri stradali. Drogurile erau impregnate pe hârtie și expediate prin corespondență, fiind apoi comercializate în interiorul penitenciarelor.
Moduri de operare și metode de distribuție
Pe parcursul anchetei, s-a stabilit că persoanele cercetate ar fi utilizat metode sofisticate pentru a evita depistarea:
- Depozitare și transport clandestin – Minori erau implicați în transportul și livrarea drogurilor;
- Metoda „dead drop” – Drogurile erau lăsate în locații prestabilite pentru preluarea discretă de către clienți;
- Utilizarea violenței – În unele cazuri, rețelele recurgeau la acte de violență și constrângere pentru a menține controlul asupra pieței de droguri.
Acțiunea forțelor de ordine și sprijinul instituțiilor
În cadrul operațiunii, autoritățile pun în executare 45 de mandate de aducere. Audierile vor avea loc la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Caraș-Severin.
La acțiune participă brigăzile de combatere a criminalității organizate din Timișoara, Alba Iulia, Oradea și Ploiești, serviciile de combatere a criminalității organizate Arad, Sibiu și Hunedoara, Inspectoratul de Poliție Județean Caraș-Severin, jandarmii Inspectoratului Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Gruparea de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timișoara, Direcția Regională Vamală Timișoara, Administrația Națională a Penitenciarelor și Biroul Vamal de Frontieră Naidăș.
Ancheta beneficiază, de asemenea, de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul Rutier și Poliția Municipiului Reșița.
Prezumția de nevinovăție
Autorităţile transmit că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumția de nevinovăție, până la o eventuală condamnare definitivă.