Pentru anul şcolar 2022-2023, la Reşiţa, învăţământul dual vine cu o ofertă educaţională bogată
Elevii de clasa a VIII-a care nu doresc să îşi continue studiile în sistemul de învăţământ clasic, pot opta pentru învăţământul profesional sau profesional- dual.
Articol editat de Casandra Silitra, 11 iunie 2022, 08:32
La Colegiul Economic al Banatului Montan din Reşiţa, pentru învăţământul profesional-dual sunt disponibile 55 de locuri.
„Pentru învăţământul dual avem 16 locuri pentru calificarea profesională ospătar-chelner-vânzător în unităţi de alimentaţie publică, 16 locuri pentru calificarea de bucătar, 10 locuri pentru lucrător hotelier, 14 locuri pentru comerciant vânzător şi 12 locuri pentru brutar-patiser-preparator produse făinoase,” ne-a declarat directorul unităţii de învăţământ, Lenuţa Ciurel.
De asemenea, aceiaşi şcoală mai pune la dispoziţie 48 de locuri în sistemul de învăţământ profesional clasic.
Lenuţa Ciurel: „Avem o clasa cu 24 de locuri pentru calificarea profesională tehnician în turism, şi o clasă combinată, cu 12 locuri pentru calificarea tehnician în activităţi economice şi 12 locuri pentru calificarea tehnician în industria alimentară.„
Cei care aleg sistemul de învăţământ profesional-dual au parte şi de o serie de beneficii.
„De la primărie, toţi elevii noştri care se cazează în internatul şcolar, vor primi trei mese pe zi şi cazare gratuită, iar de la agentul economic o bursă suplimentară, deci încă 200 de lei pe lângă bursa pe care o primesc de la şcoală, transportul gratuit la locul de practică, asigurarea serviciilor medicale în timpul programului de practică, echipament de lucru şi de multe ori îi şi recompensează cu alte sume de bani decât bursa la care se angajează prin contractul de instruire practică,” a mai spus Lenuţa Ciurel.
Şi Colegiul Tehnic din Resiţa vine cu o oferta educaţională diversificată pentru anul şcolar 2022-2023
„La învăţământul liceeal oferim o clasă de liceu cu două specializări, de tehnician operator roboţi industriali, unde oferim 12 locuri. A doua specializare este aceea de tehnician proiectanţ unde avem 12 locuri. La învăţământul dual oferim la calificarea electrician constructor, 10 locuri, la calificarea sudor, 11 locuri, la lăcătuş mecanic prestări servicii, 15 locuri, la operator maşini cu comandă numerică, 10 locuri, la calificarea instalator instalaţii tehnico-sanitare şi de gaze, 11 locuri şi la meseria confecţioner produse textile, 17 locuri. Oferim la învăţământul profesional calificarea frizer-coafor-manichiurist-pedichiurisţ 13 locuri, mecanic auto, 12 locuri, mecanic utilaje şi instalaţii în industrie, 12 locuri, strungar, 12 locuri şi electromecanic utilaje şi instalaţii industriale, 12 locuri,” ne-a declarat directorul Colegiului Tehnic Reşiţa, Dalina Rancu.
Şi cei care aleg să îşi continue studiile la Colegiul Tehnic din Reşiţa au parte şi de o serie de beneficii.
Dalina Rancu: „În primul rând şcoala, atelierele, sala de sport şi baza sportivă au fost complet reabilitate pe fonduri europene, bursele de studiu lunare, bursele de studiu suplimentare pentru elevii care urmează învăţământul dual, alături de bursele profesionale, bursele „Banii de liceu” pentru elevii de la învăţământul liceeal, cazarea si masa gratuite în internatul şcolii oferite de către Primăria Reşiţa, tichete de masă, transport gratuit şi decontarea transportului interjudeţean. De asemenea, un avantaj ar fi şi participarea la proiectele europene de tip ERASMUS.„
De asemenea, pot opta pentru această formă de învatamânt absolvenţii de clasa a VIII-a de anul acesta, dar si cei din seriile anterioare care au vârsta de până la 26 de ani. Pot alege învatamântul dual si elevii care nu au luat parte la Evaluarea Naţională, dar care au situaţia şcolară încheiată.