Pelerinajul bucuriei la Mănăstirea Poiana Mărului de praznicul Înaintemergătorului Domnului
La praznicul Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în locul în care curățirea inimii prin rugăciune se întâlnește cu aerul pur și măreția naturii, pelerini din întregul Banat de Munte, și nu numai, sunt invitați la hramul Mănăstirii de la Poiana Mărului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 iunie 2023, 19:57 / actualizat: 22 iunie 2023, 14:16
Pentru Radio Reşiţa, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului şi duhovnicul mănăstirii, arhimandrit dr. Casian Ruşeţ:
„Sărbătoarea hramului Mănăstirii de la Poiana Mărului, la praznicul nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, se constituie într-un prilej de comuniune a comunității de pe frumoasa vale a Bistrei. Această mănăstire își cinstește ocrotitorul într-un mod deosebit, așa cum se cade unei mănăstiri, prin rugăciune și priveghere, iar simbolul comunității și de această dată se arată a fi Maica Domnului, prin icoana făcătoare a Maicii Domnului, care de mai bine de cinci secole străjuiește aceste localități. În acest an, sărbătoarea mănăstirii este înobilată și de frumusețea și gingășia copiilor care participă la programul educațional „Tabăra din inima satului” și care cu acest prilej se vor alătura rugăciunii. Așteptăm așadar la sărbătoarea mănăstirii noastre pe membrii comunității din Poiana Mărului, din Mărul, din comuna Zăvoi, dar și de pe Valea Bistrei și în egală măsură ne vom bucura de cei care ne vin ca oaspeți, dar care în același timp sunt și gazde, pentru că pășesc în tinda mănăstirii ca în casa duhovnicească a lor. Îi așteptăm pe toți pentru a ne ruga, pentru a fi împreună, pentru a cinsti pe Maica Domnului, pentru a-l cinsti pe Sfântul Ioan Botezătorul„.
Sărbătoarea debutează vineri, 23 iunie, începând cu ora 17.00, prin plecarea în procesiune cu Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Parohia Măru spre sfânta mănăstire.
La ora 18.00, Icoana Maicii Domnului va fi întâmpinată și purtată, în continuare, în procesiune spre așezământul monahal, unde, începând cu ora 19.00, în cursul întregii seri, vor fi săvârșite Slujba Vecerniei și a Litiei, Taina Sfântului Maslu, Utrenia și rugăciuni de dezlegare.
A doua zi, sâmbătă, 24 iunie, în ziua în care este prăznuită Nașterea Înaintemergătorului Domnului Hristos, programul slujirilor debutează cu sfințirea apei, la ora 7.00, continuată de Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul.
Începând cu ora 8.30, va fi întâmpinat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care va săvârși, începând cu ora 9.00, alături de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.
După comuniunea liturgică și euharistică, așezământul monahal invită credincioșii la comuniunea printr-o agapă frățească, hrănind și odihnind astfel și sufletul, dar și trupul.