[FOTO] Pelerinaj la sanctuarul marian de la Ciclova cu prilejul sărbătoririi hramului
Conform unei mai vechi tradiții, la data de 2 iulie se sărbătorește în Dieceza Romano-Catolică de Timișoara „Vizita Sfintei Fecioare Maria la verișoara sa, Sfânta Elisabeta”. Cu această ocazie, credincioșii, în special cei de etnie croată din Banatul Montan, merg pe jos în pelerinaj la Maria Ciclova, un mic sanctuar marian de pe raza satului Ciclova Montană, jud. Caraș-Severin.
Articol editat de Caruntu Marius, 2 iulie 2019, 20:24 / actualizat: 3 iulie 2019, 10:51
În această dată se sărbătorește aici patroana bisericii, cunoscută în zonă și sub numele de „Maria Stâncii” sau „Maria Fels” în limba germană. Icoana Maicii Domnului de pe altarul principal veghează din 1777 neîncetat, an de an, asupra sutelor și miilor de credincioși veniți aici să găsească alinare pentru suferințele lor, dar și să mulțumească pentru harurile primite de pe urma acestor rugăciuni.
Și în acest an, la Maria Ciclova au sosit mulți credincioși din toate generațiile, în special etnici croați din împrejurimile Reșiței, alți credincioși catolici din zonă, dar și de peste hotare. În ajunul sărbătorii, episcopul diecezan József Csaba Pál a celebrat o Sfântă Liturghie pentru toți credincioșii prezenți în seara de 1 iulie la Ciclova Montană.
Astăzi, cu prilejul hramului, celebrantul principal al Sfintei Liturghii de la ora 8.30 a fost părintele Nikola Lauš, econom diecezan, alături de părintele paroh de Oravița, Daniel Dumitru, de alți preoți și călugări din dieceză, dar și din Croația. În biserică a fost de asemenea celebrată o Sfântă Liturghie în limba bulgară pentru credincioșii vorbitori de această limbă din județul Timiș.
Începând cu ora 11.15, monsigniorul Johann Dirschl, vicar general diecezan, alături de pr. Ferenc Ebenspanger din Dognecea, pr. Gábor Czank din Ungaria și pr. Martin Jäger din Anina – Steierdorf au concelebrat în sanctuarul marian o Sfântă Liturghie în limba germană şi română. Înfrumusețarea muzicală a Sfintei Liturghii a fost susținută de o parte a fanfarei din Anina, condusă de Dimitrie Omescu. Prezent la eveniment a fost și arhivarul diecezan de la Timișoara, dr. Claudiu Sergiu Călin.
FOTO: Erwin Josef Țigla