Pe raza Parcului Național Domogled-Valea Cernei sunt semnalate tot mai multe incendii!
Administrația Parcului Național Domogled-Valea Cernei se confruntă în această perioadă cu numeroase incendii, care au devenit o problemă importantă, mai ales în comunitățile în care localnicii recurg la această metodă pentru curățarea terenurilor.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 28 aprilie 2020, 12:09
Cea mai mare problemă la ora actuală – și suntem destul de alarmați – este cea legată de incendii! În zonă avem câteva terenuri care sunt în proprietate privată, iar acești privați își curăță terenurile fie pentru pășune, fie pentru agricultură, de la caz la caz și curățarea cea mai simplă pe care o pot face oamenii locului este, tradițional, cu focul! De o lună de zile am avut la început săptămânal tot felul de alarme de incendii pornite! De două săptămâni, alarmele sunt din ce în ce mai dese, ajungând ca la ora actuală zilnic să avem câte o situație care trebuie verificată!
Nu am fost până la ora actuală nevoiți să intervenim cu oameni și cu forțe masive! Până acum am avut de a face cu incendii de vegetație pornite din cauza localnicilor care au încercat să își curețe terenul, am avut situații în care vetre de foc au fost folosite abuziv! O astfel de situație generează o alarmă, pe care alarmă o dă satelitul american! Acești sateliți fac publică informația, fără să intervină vreun om și drept urmare acestor alarme noi trebuie să intervenim! Așadar, avem o alarmă astăzi, trebuie să mergem la fața locului, vom vedea că a avut loc un incendiu mai mic sau mai mare și în caz că e stins ne vedem de treabă mai departe, încercând să dăm de urma făptașului! Niciodată nu reușim!, ne-a declarat prof. Gheorghe Lungu – specialistul în educație ecologică și relațiile cu comunitățile locale din cadrul Administrației Parcului Național Domogled-Valea Cernei.
Paul-Sever SMADU